matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomoc w wyznaczaniu parametru m, dla którego miejsce zerowe jest >12
Kamil Murawski:
F(x) = −1/2x+3m>12 −1/2x+3m=0 x>12 −1/2x +3m =0 3m= −1/2x | * (−2) −6m=x x>12 −m>2 | * (−1) m<2
18 cze 22:36
Eta:
Pomyliłeś
znaki
popraw
1
3m= +
x
2
18 cze 22:40