pytanie
tn: Witam,
czym tak na prawdę jest iloczyn skalarny?
Trudno mi sobie to uzmysłowić. jest jakieś działanie, ale co to za wartość po tym działaniu?
18 cze 22:36
Mila: u◯v=|u|*|v|*cosα α− kąt między wektorami
18 cze 22:38
18 cze 22:39
pigor: ... tak naprawdę (razem) , ale na pewno (...,

osobno) , to :
działanie − iloczyn skalarny dwóch wektorów = iloczynowi ich długości (liczb) przez sinus kąta
między tymi wektorami , czyli też liczba, a więc
wynikiem działania zwanego iloczynem skalarnym wektorów jest liczba R (rzeczywista) i tyle

. ...

np. tą liczbą może być pole równoległoboku "rozpiętego" przez 2 dane wektory itp.
18 cze 22:56
Basia:
pigor to co opisałeś to nie jest iloczyn skalarny
to jest tzw.wyznacznik pary wektorów
18 cze 22:58
Eta:
18 cze 22:59
Eta:
pigor widać preferuje
sinusy
18 cze 23:01
tn: czym jest wyznacznik dwóch wektorów?
zbudowany w ten sposób, że
u(x,y)
v(a,b)
w(c,d)
wyznacznik:
x, y, 1
a, b, 1
c, d, 1
Co on ma wspólnego z sinusem?
18 cze 23:14
Basia:
wyznacznik dotyczy pary wektorów (nie trzech)
definicja:
d(u;w) = |u|*|w|*sin(∡(u;w))
i można udowodnić, że
d(u;w) = u1*w2 − u2*w1
iloczyn skalarny pary wektorów
definicja:
u◯w = |u|*|w|*cos(∡(u;w))
i można udowodnić, że
u◯w = u1*w1+u2*w2
z tym, że to dotyczy płaszczyzny
18 cze 23:30
pigor: .... przepraszam, już dawno powinienem tu nie siedzieć
19 cze 00:06
Basia: spokojnie
pigor; wszyscy ludzie się czasem mylą
19 cze 00:48