o krasnalach
młoda12: Na wycieczkę nad jezioro wybrało się 60 krasnali: 15 zielonych, 21 czerwonych a pozostale
niebieskie. Przedstaw te dane na diagramie kołowym
18 cze 21:59
młoda12: pomoze ktos?
18 cze 22:00
młoda12: Jestem jeszcze mała i nie wiem jak zmienic te dane na stopnie
18 cze 22:02
młoda12: Nic z tego nie rozumiem

Pomozecie?
18 cze 22:10
Kwachu:

60−100%
15z−x
21cz−y
24n−z
liczysz proporcje, zaznaczasz procentowy udział w diagramie kołowym
18 cze 22:16
młoda12: ale jak obliczyc zeby wyszly stopnie?
Np ile stopni maja te zielone?
18 cze 22:27
Kwachu: 60−100%
15−x
150%/6=25%
zwykłe proporcje.
na rysunku wyszło mi że czerwonych jest tyle samo co niebieskich. na czerwonych musi być nieco
mniejszy kąt.
18 cze 22:31
Mila: Małym dzieciom tłumaczę tak:
Kąt pełny ma 360 0.
3600:60 =60 tyle przypada na jednego krasnala
15*60=900 dla zielonych
21*60=1260 dla czerwonych
60−(15+21)=60−36=24 krasnale niebieskie, dla nich reszta koła
spr. 24*60=1440
144+90+126=360 i to już koniec!
18 cze 22:53