Obliczyc całkę
ola: Czy umie ktos to rozwiązać?
Dzieki za pomoc
18 cze 21:49
Basia:
podstawienie t = 1+lnx
18 cze 21:55
ola: t=1+lnx
| | 1 | | lnx | |
dt = |
| dx czyli ∫ |
| ? i co nastepnie? |
| | X | | dt*√t | |
18 cze 22:03
sushi_ gg6397228:
jakim cudem dt wylądowało w mianowniku
ln x= t−1
18 cze 22:07
pigor: ... np. tak : niech
√1+lnx=t ⇒ 1+lnx=t
2 ⇒
lnx=t2−1 ⇒
1xdx=2tdt ,
wtedy :
| | lnx | | t2−1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| *2tdt = 2 ∫ (t2−1)dt = 2 (13t3−t) = |
| | x√1+lnx | | t | |
=
23 t (t
2−1) =
23√1+lnx (1+lnx−1)+C =
23lnx √1+lnx +C . ...
18 cze 22:08
ola: dzieki pirog
18 cze 22:14
Eta:
I tak to,
pigor został
pirogiem
18 cze 22:20
18 cze 22:21
Eta:

18 cze 22:22
pigor: ... dobre

, najpierw nie skojarzyłem, ale uśmiałem się jak zobaczyłem znanego . ...
18 cze 22:30
Eta:
18 cze 22:33