Wartości parametru m, dla którego miejsca zerowe...
Kamil Murawski: Proszę o pomoc. Wyznacz te wartości parametru m, dla którego miejsca zerowe:
a) funkcji : f(x)=3x+2m+6 jest <2
b) f(x) = −4x + |3−m| jest <1
Jutro mam klasówkę, a nie do końca sobie z tym radzę.
18 cze 21:24
Basia:
a wiesz co to jest miejsce zerowe funkcji ?
co trzeba zrobić, żeby je znaleźć ?
18 cze 21:29
Eta:
a) 3x+2m+6=0
3x= −6−2m /:3
| | −6−2m | |
x<2 to |
| <2 −−− dokończ |
| | 3 | |
| | |3−m| | |
b) 4x= |3−m| x= |
| . |3−m|= |m−3| |
| | 4 | |
|m−3|<4 −−−−−−−− dokończ
18 cze 21:33
pigor: ... np. tak :
a) f(x)=0 ⇔ 3x+2m+6=0 ⇔ 3x=−2m−6 ⇒
x=−23m−2 i x<2 ⇔ −
23m−2<2 ⇔
⇔ −
23m<4 / * (−3) ⇔ 2m>−12 ⇔
m>−6 ⇔
m∊(−6;+∞) ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) f(x)=−4x+|3−m| i f(x)=0 ⇔ −4x+|−(m−3)|=0 ⇔ |3−m|=4x ⇔
x=14 |m−3| ⇒
⇒ x<1 ⇔
14 |m−3|<1 / *4 ⇔ |m−3|<4 ⇔ −4<m−3<4 /+3 ⇔
−1<m<7 ⇔
⇔
m∊(−1;7) − szukany zbiór wartości parametru m . ...
18 cze 21:51
Kamil Murawski: x>2 => −6−2m>6
−2m>12
m<12
b) m−3<4 lub −m+3 < 4
m<7 lub m>1
Co teraz?
Dziękuję za pomoc
18 cze 21:54
Kamil Murawski: Nieźle to pokręciłem, na pewno zadam jeszcze dzisiaj kilka pytań
18 cze 21:55
Kamil Murawski: Mam kolejny przykład tego typu. Nie umiem znaleźć błędu...
F(x) = −1/2x+3m>12
−1/2x+3m=0
x>12
−1/2x +3m =0
3m= −1/2x | * (−2)
−6m=x x>12
−m>2 | * (−1)
m<2
18 cze 22:27
18 cze 22:43