teoria
tomi: Pytanie z teorii
Pochodną rzędu pierwszego funkcji ciągłej y=f(x) w punkcie x0 ε Df nazywamy:
a) dowolną granicę ilorazu różnicowego funkcji y =f(x) w punkcie x0 przy △x →0
b) iloraz różnicowy funkcji y =f(x) w punkcie x0
c) granicę właściwą funkcji y = f(x) w punkcie x0
d) granice wlaściwą ilorazu różnicowego funkcji y = f(x) w punkcie x0 przy △x →0
strzelając wybrałbym odp : C
ale czy to prawda?
18 cze 21:21
Basia: pudło; oczywiście (d); przecież to definicja pochodnej
18 cze 21:27
tomi: mam jeszcze takie 3 pytania z teorii:
1. Różniczką pierwszego rzędu funkcji y=f(x) w punkcie x0 ε Df, nazywamy:
a) iloraz różnicowy funkcji y =f(x) w punkcie x0
b) iloczyn pochodnej funkcji y=f(x) w punkcie x0 i przyrostu dx zmiennej niezaleznej x
c) granice wlasciwa funkcji y=f(x) w punkcie x0
d) granice wlasciwa ilorazu różnicowego funkcji y=f(x) w punkcie x0 przy △x→0
2. Całką nieoznaczoną funkcji f(x) w przedziale (a,b) nazywamy:
a) całkę, której jedna z granic całkowania jest niewłaściwa
b) całkę której funkcja podcałkowa nie jest w danym przedziale ograniczona
c) granice sumy całkowej Riemanna funkcji y=f(x) w przedziale (a,b)
d) zbior wszystkich funkcji pierwotnych funkcji y =f(x) w przedziale (a,b)
3. Jeżeli dla każdej (x,y) ε D funkcja(x,y) >=0 oraz istnieje całka ∫∫D f(x,y) dxdy, to jest
ona równa:
a) objętości bryły cylindrycznej o podstawie D i ograniczonej powierzchnią będąca wykresem
funkcji z=f(x,y)
b) polu powierzchni obszaru D, który określony jest równaniem z=f(x,y)
c) polu powierzchni obszaru określonego równaniem z=f(x,y), ograniczonego zbiorem D
d) dlugosci obwodu obszaru okreslonego rownaniem z=f(x,y ograniczonego zbiorem D
według mnie
1 − d
2 − d
3 − a
, sprawdzi mi ktoś ?
20 cze 16:13