Naszkicuj wykres funkcji f(x)= 2^{|x+2|} - 1 . Określ liczbę rozwiązań równania
Karolina: Funkcja wykładnicza. Naszkicuj wykres funkcji f(x)= 2|x+2| − 1 . Określ liczbę rozwiązań
równania f(x)=m w zależności od parametru m ∊ R
18 cze 21:10
Mateusz:
Zastanow sie jakiego przekształcenia nalezy dokonac na funkcji f(x) aby uzyskac f(|x|) i potem
juz prosto
18 cze 22:28
Mila: 1) y=2x
2) y=2|x| odbicie prawej strony wykresu względem OY
3) translacja o wektor [−2,−1] 2 jednostki w lewo 1 jednostka w dól
otrzymasz y=2|x+2|−1
mejsce zerowe x=−2
punkt przecięcia z osią OY to (0,3) sprawdź w wolfram alpha
Równanie : 2|x+2|−1=m
m<0 brak rozwiązan
m=0 jedno rozwiązanie
m>0 dwa rozwiazania
Jeśli nie poradzisz sobie z wykresem, to Ci naszkicuję, ale niezbyt dokładnie.
Może Eta tu zajrzy , to pięknie umie narysowac.
18 cze 22:35