Całka
Bartek: Tak wiem macie mnie już pewnie dość ale bardzo dobrze wytłumaczyliście mi tamto zadanie a więc
jestem zmuszony jeszcze raz poprosić was o pomoc tym razem w sprawie całek jak obliczyć taką
całkę
∫(x3+4√x)/4√x5
18 cze 20:56
Bartek: oraz 1/−cos2x∫dx i ∫√3x+5dx
18 cze 20:59
Mila: x>0
| | x3 | | x1/4 | |
=∫( |
| + |
| )dx= |
| | x5/4 | | x5/4 | |
=∫(x
7/4+x
−1) dx=
19 cze 12:34
Mila:
3x+5≥0
∫
√3x+5dx=
3x+5=t
3dx=dt
19 cze 12:41
Mila: | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=−∫ |
| dx= ze wzorów |
| | −cos2x | | cos2x | |
=−tgx+C
19 cze 12:45