BŁAGAM POTRZEBUJĘ ROZWIĄZAŃ. funkcja kwadratowa
Monika: Potrzebuje rozwiązań tych zadań od tego zależy moja ocena na koniec roku
18 cze 20:45
18 cze 20:45
sushi_ gg6397228:
a co robiłas przez cały rok? czasami lepiej mieć kampanię sierpniową aby się wreszcie
obudzić
18 cze 20:56
Eta:
Poprawiasz się na 5 ?
18 cze 21:05
Monika: tak na 5, wtedy dostanę stypendium
18 cze 21:40
Basia:
wskazówki:
do 748a
podstawiasz t = x2
dostajesz równanie t2+(p+1)t+9=0
i muszą być spełnione dwa warunki:
1. Δ>0
2. t1 i t2 muszą być dodatnie czyli t1+t2>0 i t1*t2>0 (wzory Viete'a)
do 748b
podstawienie jak wyżej
i warunki
1. Δ>0
2. jeden z pierwiastków musi być dodatni, drugi równy 0
skoro drugi równy 0 masz od razu: −p2+4 = 0
czyli p = 2 lub p= −2
dodatni + 0 = dodatni czyli x1+x2 > 0 co Ci daje −p>0 czyli p<0
czyli tylko p= −2
sprawdź tylko czy dla p= −2 jest Δ>0
18 cze 22:05
Basia:
wskazówki do 746
−2x2 + (k+1)x −2k > 0
a = −2 czyli ramiona paraboli w dół i zbiór rozwiązań tej nierówności to przedział
(x1; x2)
musi więc być:
Δ>0 (dla Δ=0 ta nierówność nie ma rozwiązania, dla Δ<0 tym bardziej)
x1 ≥0 i x2>0 czyli x1+x2>0 i x1*x2≥0
18 cze 22:14
Mila: 749)
Warunki:
Δ≥0
Δ=p
2−2p−3 ( sprawdź)
ponieważ poprawiasz na 5, to zakładam, że biegle liczysz.
Δ≥0 dla p≤−1 lub p≥3
| | −b | |
f(p)= x1+x2= |
| =2(1−p) |
| | a | |
f(p)=−2p+2 i dziedzina tej funkcji to p≤−1 lub p≥3
18 cze 22:18
Eta:
18 cze 22:19
Basia:
745a)
a = −2 < 0
nierówność −2x2+(k−1)x−k ≥ 0 nie ma rozwiązania ⇔ cała parabola będzie pod osią OX ⇔
Δ<0
745b)
dla k=2 mamy 4x+7 > 0 i oczywiście jest rozwiązanie
dla k≠2 musisz rozważyć dwa przypadki
1.
k−2<0
wtedy nierówność (k−2)x2 + 2kx + k+ 5 > 0 nie ma rozwiązania ⇔ parabola ma co najwyżej jeden
punkt wspólny z osią Ox ⇔ Δ≤0
2.
k−2>0
parabola ma ramiona skierowane do góry i ta nierówność musi mieć rozwiązanie
czyli odpada
18 cze 22:54
Monika: dzięki wielkie
19 cze 18:45