Zbadac ekstrema bezwarunkowe:
Radek: Prosilbym krok po kroku
Zbadac ekstrema bezwarunkowe:
a) f(x,y,z) = x3+y3+z2+6xy+4z
b) f(x,y,z) = −x2−y2−z3+2x+6yz
18 cze 20:40
Basia:
no to zaczynaj
pierwszy krok: oblicz f'x, f'y i f'z
napisz co dostałeś; sprzwdzę
18 cze 21:32
Radek: a) f'x = 3x2−6y
f'y = 3y2−6x
f'z = 2z−4
b) f'x = −2x+2
f'y = −3y2+6z
f'z = −3z2+6y
18 cze 21:37
Basia: zajmijmy się tylko zadaniem (1)
skąd te minusy się wzięły ?
f'
x = 3x
2+6y
f'
y = 3y
2+6x
f'
z = 2z+4
no to teraz krok 2
szukamy miejsc zerowych czyli rozwiązujemy układ równań:
3x
2+6y=0 /:3
3y
2+6x=0 /:3
2z+4 = 0 /:2
x
2+2y = 0
y
2+2x = 0
z+2 = 0
z = −2
2y = −x
2
x
4 + 8x = 0
x(x
3+8) = 0
x = 0 ⇒ y=0
lub
x = −2 ⇒ y=−2
czyli mamy dwa rozwiązania i dwa punkty "podejrzane"
A(0;0;−2) B(−2; −2; −2)
teraz sam policz pochodne mieszane
i znowu napisz
18 cze 21:54
Radek: tzn?
18 cze 22:06
Basia:
f"xx; f"xy; f"xz; f"yx; f"yy; f"yz; f"zx; f"zy; f"zz
18 cze 22:07
Radek: f"xx=6x
f"xy=6
f"yx=6
f"yy=6y
f"zz=2
reszty nie potrzeba bo zero wychodzi
18 cze 22:13
Basia:
wychodzi zero, ale to nie znaczy, że nie trzeba
masz teraz wyznacznik
W(x,y,x) =
6x 6 0
6 6y 0
0 0 2
policz go
18 cze 22:16
Radek: wyszlo 0?
18 cze 22:20
Basia:
a niby jakim cudem ?
metodą Sarrusa tu najłatwiej
W(x,y,z) = 6x*6y*2 + 6*0*0 + 0*6*0 − 0*6y*0 − 0*0*6x − 2*6*6 = 72(xy−1)
W(0;0;−2) = 72(0*0−1) = −72
nie ma ekstremum
W(−2; −2; −2) = 72[(−2)*(−2) − 1] = 72*3 > 0
jest ekstremum
co trzeba policzyć żeby sprawdzić jakie ?
18 cze 22:25
Kwachu: a(o,o,−2)
0 6 0 d1=0
6 0 0 d2=−36 <0 dla pkt A, nie ma ekstrem
0 0 2
b(−2,−2,−2)
−12 6 0 d1=−12<0
6 −12 0 d2=144−36 >0
0 0 2 d3=288 − 72 >0 dla pkt B, też nie ma ekstrem
18 cze 22:25
Kwachu: Basia, w pkt. B serio jest ekstremum? Co zrobiłem źle?
18 cze 22:29
Basia:
Jesli funkcja ma pochodne rzedu drugiego na otoczeniu tych punktow to:
a) w tych punktach ma minim lokalne gdy d1>0, d2>0, d3>0
b) w tych punktach ma max lokalne gdy d1<0, d2>0, d3<0
faktycznie nie ma; w (b) pomyliłam znaki
18 cze 22:43
Kwachu: uff uspokoiłaś mnie
18 cze 22:45