Oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów podanego ciągu geometrycznego.
johny: Oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów podanego ciągu geometrycznego.
a) 4,8,16,31,64,...
b) 1/2,1/4,1/8,1/16,1/32,...
c) a1= −10 , q= −1/2
18 cze 20:32
picia:
podstaw do wzoru...
18 cze 20:48
johny: Proszę mi podać który wzór do którego.
18 cze 20:50
18 cze 20:50
Eta:
a) a
1= 4 q= 2 n= 10
dokończ....
c) podobnie
18 cze 20:53
johny: a) s
10 = 76

?
b) s
10 = 9/20

?
c) s
10 = −2

18 cze 21:31
sushi_ gg6397228:
a) wyszło coś za mało
18 cze 21:35
johny: To proszę rozwiązać.
18 cze 21:39
sushi_ gg6397228:
to juz widac na piechote ze 4+8+16+32+64 >76 a gdzie reszta wyrazow do dodania
wiec podstawiamy jeszcze raz do wzoru i zapisujemy swoje obliczenia
18 cze 21:43
johny: wiem właśnie że coś źle dlatego chcę żeby ktoś rozwiązał
18 cze 21:44
sushi_ gg6397228:
i sobie GOTOWCA PRZEPISAŁ
zapisz swoje oblcizenia, to sie zobaczy gdzie jest bład
18 cze 21:50
johny: a) s10 =4092 tu znalazłem błąd
b) też znalazłem i wyszło mi s10=1023/1024
18 cze 21:54
johny: ile to jest 1−(−1/2)10
18 cze 21:57
sushi_ gg6397228:
teraz a) i b) jest OK
18 cze 21:59
18 cze 22:00
johny: Nie mogę coś obliczyć c) wychodzą mi jakieś dziwne liczby po przecinku
18 cze 22:10
sushi_ gg6397228:
trzeba zapisac w ulamku zwykłym, a nie zamieniać na dziesiętny
18 cze 22:12
johny: aha to już wiem co zrobić zaraz napisze wynik.
18 cze 22:15
johny: Jednak niewiem jak to obliczyć
s
10=−10x1−(−1/2)
10 / 1−(−1/2)
I niewiem co dalej
18 cze 22:23
sushi_ gg6397228:
z boku są wzory jak sie pisze ułamek, takie bazgroly są nie do przeczytania przez postronna
osobę
| | 1 | | 1 | | 81 | | 1 | | 80 | |
np: 1− ( |
| )4= 1− |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 81 | | 81 | | 81 | | 81 | |
18 cze 22:26
Eta:
| | | | 20 | | 1023 | |
S10= −10* |
| = |
| *(− |
| )=...... dokończ |
| | | | 3 | | 1024 | |
18 cze 22:28
johny: Nie rozumiem naprawdę
18 cze 22:44
johny: wychodzi mi 6.66 dobrze?
18 cze 22:50
picia:
licz na ulamkach zwyklych, a wynik to chyba ujemny powinien wyjsc...
18 cze 22:53
picia:
| | 1705 | | 169 | |
wynik to − |
| = −6 |
| |
| | 256 | | 256 | |
18 cze 22:58
Eta:
18 cze 22:59
picia:
meczyl sie juz tyle czasu to podalem wynik
18 cze 23:02
johny: to jest dobrze pici ?
18 cze 23:04
johny: A wogule to eta zrobila blad S10=−10* 1/1024 −1 /−3/2 a powinno być zamiast 1/1024 − 1
to 1−1/1024 i dlatego sie pomieszalo
18 cze 23:09
picia:
to sobie policz oba warianty
18 cze 23:10
Eta:
Są dwa równoważne wzory na S
n
| | qn−1 | | −(1−qn) | | 1−qn | |
Sn= a1* |
| = a1 |
| = a1* |
| |
| | q−1 | | −(1−q) | | 1−q | |
18 cze 23:17
picia:
a wynik pici jest dobry?
18 cze 23:30
Eta:
Nie liczyłam
18 cze 23:32