sprawdzenie poprawności rozwiązania
E.: Proszę o sprawdzenie:
f(x,y)=4x
2y
3−8x+2y−e
x+2lny
2+x*y
f'x= 8xy
3−8−e
x+y
f"xy=24x+1
f"yx=24+1
f"xx=8y
3−e
x
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
f"yy=24x2y+ |
| *2y+ |
| *2= 24x2y+ |
| + |
| |
| | y4 | | y2 | | y3 | | y2 | |
18 cze 19:53
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | | 4 | |
f'y ... źle .. pochodna z 2ln y2 = 2 |
| * 2y = |
| |
| | y2 | | y | |
dlatego f"
yy zapewne jest źle wyliczona
18 cze 19:56
Artur z miasta Neptuna:
w f"
xy powinno być 24xy
2 + 1
tak samo f''
yx (obie pochodne MUSZĄ się sobie równać

)
18 cze 19:57
E.: ech... chyba nie ogarnę tych pochodnych ...
18 cze 20:02
E.: ale wiem przynajmniej gdzie robię błędy... Dzięki
18 cze 20:02
E.:
f"xy=24xy
2+1
f"yx=24xy
2+1
f"yy= 24x
2y−4y
−2


18 cze 20:09
Artur z miasta Neptuna:
yyyy
wszystko dobrze
gratuluję
18 cze 22:54