całki
milena: mam obliczyć całkę:
2−xx2 − 4x + 12
w liczniku: 2−x
w mianowniki x2 −4x +12
18 cze 19:47
hh: no to licz
18 cze 19:47
milena: dzięki za pomoc
18 cze 19:49
Artur z miasta Neptuna:
| | −dt | |
robisz podstawienie t = x2 − 4x + 12 ... dt = (2x − 4)dx ⇔ |
| = (2−x)dx |
| | 2 | |
18 cze 19:51
milena: dzięki !
18 cze 19:54
hh: nie ma za co
18 cze 19:56
pigor: ...lub tak :
| | 2−x | | −2(2−x) | | 2x−4 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = −12 ∫ |
| dx = ponieważ |
| | x2−4x+12 | | −2(x2−4x+12) | | x2−4x+12 | |
licznik jest pochodną mianownika i ∀x∊R, x
2−4x=12>0 , to =
−12 ln(x2−4x+12)+C.
18 cze 20:58