Oblicz całkę.
MaTT: Proszę o pomoc przy liczeniu całki nieoznaczonej, nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.
18 cze 19:43
Basia:
t = x
2 − 4x + 8
dt = (2x−4)dx = 2(x−2) dx
a x−6 zapisać (x−2) − 4
i rozbić na dwie całki
| | x−2 | | 1 | |
J = ∫ |
| dx − 4∫ |
| dx |
| | x2−4x+8 | | x2−4x+8 | |
pierwsza przez podstawienie pokazane wyżej
druga: x
2−4x+8 = (x−2)
2+4 = 4[(
x−22)
2 + 1]
i podstawienie
18 cze 20:51
pigor: ... lub tak : zauważ, że ∀x∊R , x
2−4x+8>0 , bo Δ<0 , więc
| | x−6 | | 2(x−6) | | 2x−4−8 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = 12 ∫ |
| dx = |
| | x2−4x+8 | | 2(x2−4x+8) | | x2−4x+8 | |
| | 2x−4 | | −8 | |
= 12 ∫ |
| dx − 12 ∫ |
| dx = |
| | x2−4x+8 | | x2−4x+4+4 | |
| | dx | | x−2 | |
= 12 ln(x2−4x+8) + 4 ∫ |
| = 12 ln(x2−4x+8) + 2arctg |
| +C .  |
| | (x−2)2+22 | | 2 | |
18 cze 21:15
Mila: Pigor, wyszło mi (−) przed 2arctg.
18 cze 22:06
pigor: ...masz rację, ja tam wcześniej sknociłem znak

i powinno być −4∫ ....
19 cze 21:49