przedział zbieżności, szeregu potęgowego
zbieznosc: przedział zbieżności, szeregu potęgowego
mam taki szereg: (x−4)
n * n
2 / 2
n
wiec x
0 = 4 R=2 , a więc x nalezy do przedzialu 2,6
nie potrafie zbadać czy w x=2
x=6 , szereg jest zbiezny czy rozbieżny
przy x=2 wychodzi mi = −2
n * n
2 / 2
n = −1
n * n
2 i mam problem z określeniem
czy jest zb czy rozb

?
przy x=6 = 2
n * n
2 / 2
n = n
2 po czym poznac ze jest zbiezny lub rozbiezny?
Szereg jest zbiezny gdy granica jest <1, rozbieżny gdy granica >1
prosze o pomoc, dosłownie 1,2 zdania wytłumaczenia na co mam patrzeć jeżeli wychodzi mi np
n
2
Basia:
1.
przy x=2 masz
∑(−1)
n*n
2 = ∑[ −(2k−1)
2 + (2k)
2 ] =
∑[ −4k
2+4k−1 + 4k
2 ] = ∑(4k−1)
oczywiście rozbieżny
2.
∑n
2 = 1+4+9+16+25+36+.....
to jak, na miłość boską, mógłby być zbieżny


(to na rozum)
3.
do obu przypadków: jaki jest warunek
konieczny zbieżności szeregu

zbieznosc: n
2 to tak na "oko" zgadywałem że jest rozbieżny

, a co do ∑(−1)n*n2 , to szczerze dalej
nie wiem skąd się bierze jakieś ∑(4k−1) , czarna magia jak dla mnie

warunek konieczny to rozumiem że chodzi o kryterium Leibniza lub Dirichleta?, chodziło mi tylko
o jako−taką umiejętność policzenia tych granic, tyle wiedzy w tym temacie mi starczy

,
dzięki