Ekstrema monotoniczność i asymptoty funkcji
Bartek: Witam
Czy mógłby ktoś obliczyć ekstremę, monotoniczność i asymptoty tej funkcji
f(x)=x/2+2/x
Nie chodzi mi tylko o wynik ale o rozwiązanie krok po kroku. Próbowałem sam to zrozumieć ale
niestety poległem...
18 cze 19:35
18 cze 19:37
Bartek: Niestety za dużo mi to nie mówi
18 cze 19:39
18 cze 19:39
18 cze 19:40
Bartek: z tych linków akurat się uczyłem do tego kolokwium niestety je oblałem właśnie o ten przykład
bo nie bardzo wiem jak mam obliczyć z tego delte (tak wiem mam braki z gimnazjum). Jutro jest
poprawa tego kolokwium i chciałbym się nauczyć takie przykłady rozwiązywać
18 cze 19:42
Artur z miasta Neptuna:
jaką Δ
| | 1 | | 2 | | 2 | | 1 | |
f' = |
| − |
| = 0 ⇔ |
| = |
| ⇔ x2 = 4 ⇔ x=−2 lub x=2 |
| | 2 | | x2 | | x2 | | 2 | |
i lecisz szkic pochodnej
18 cze 19:44
Artur z miasta Neptuna:
18 cze 19:47
Artur z miasta Neptuna:
a jak szybko zrobić szkic pochodnej której nie potrafisz naszkicować?
wyliczyć wartość (wystarczy określić znak) dla jakiejś wartości z każdego z przedziałów:
(−∞, pierwsze miejsce zerowe pochodnej)
(pierwsze miejsce zerowe pochodnej, drugie miejsce zerowe pochodnej)
(drugie miejsce zerowe, trzecie miejsce zerowe)
..... itd. ....
(ostatnie miejsce zerowe, +∞)
18 cze 19:49
Bartek: dziękuje po woli zaczynam to rozumieć ale ten mój przykład jest dość dziwny i nie mogę nic z
nim wymyślić mam x/2+2/x=(x2+4)/2x hm i co dalej
18 cze 19:54
Artur z miasta Neptuna:
toć Ci napisałem

w takiej formie jak masz liczysz pochodną

nie robisz wspólnego mianownika
18 cze 19:58
Bartek: nie rozumiem skąd ci się wzieło 1/2−2/x2
18 cze 20:00
Bartek: aaaa to z wzorów no tak 2/x=−2/x2 ale jakiego wzoru użyłeś że z x/2 zrobiłeś 1/2?
18 cze 20:08
picia:
| | 1 | |
x/2= |
| x  |
| | 2 | |
18 cze 20:09
Bartek: aaa no faktycznie heh chyba mi mózg wysiadł może go oddam do reklamacji Dzięki wielkie
18 cze 20:11