trójkąt prostokątny
Milena: Pomóżcie!
Uzasadnij, że w trójkącie prostokątnym suma długości przyprostokątnych jest równa sumie
długości średnic okręgu wpisanego oraz okręgu opisanego.
18 cze 19:20
Eta:
2r= a+b−c , 2R = c
2r+a+b−2R ⇒ 2r+2R= a+b
c.n.u.
18 cze 19:29
Milena: a jakiś obrazek mogłabyś?
18 cze 19:30
Eta:

c= b−r+a−r ⇒ 2r= a+b−c
18 cze 19:35
Milena: a jakbyś jeszce mogła tak to uporządkować w logiczną całość, prosze.
18 cze 19:37
Milena: dlaczego 2R=c

Pomóż, proszę.
18 cze 19:44
Milena: a dobra wiem dziekkkki
18 cze 19:48
Eta:
Jaką "logiczną całość"?
18 cze 19:51