Układy równań
Anka: Proszę o pomoc!
Dla jakich całkowitych wartości
b rozwiązaniem tego układu równań jest para liczb
całkowitych?
bx + y = −5 ← układ
x − y = 6 ← równań
Artur z miasta Neptuna:
dodajesz równania do siebie i otrzymujesz:
bx + x + y − y = −5 + 6
bx + x = 1
x(b+1) = 1
aby x był całkowity, to b+1 musi być =1 lub =−1
więc b = 0 lub b = −2
gdy b=0 to x = 1 i mamy
0*1+y = −5 .... czyli y = −5
1 − y = 6 .... czyli y = −5
gdy b=−2 to x=−1 i mamy
(−2)*(−1) + y = −5 .... czyli y = −7
−1 − y = 6 .... czyli y = −7