Przystawanie figur
weronika: Proszę o pomoc w dwóch zadankach
1. Udowodnij następujące twierdzenia:
b) trójkąty o wierzchołkach A=(0,−1), B=(0,3), C=(2,3) oraz A=(0,−1), B=(0,3), C'=(−2,3) są
przystające.
2. Dwa przystające trójkąty są wpisane w ten sam okrąg. Udowodnij, że jeden z nich można
przekształcić na drugi przez symetrię osiową albo przez obrót.
z góry dziękuję
18 cze 18:50
weronika: Pomocy!
18 cze 19:04
Eta:
1/ policz długości boków i z cechy (bbb) trójkąty są przystające
18 cze 19:06
weronika: mi nie wyszło że są przystające nie wiem czemu
18 cze 19:11
weronika: nie wiem czy źle rysunek zrobiłam czy co. Jak ci to wyszło?
18 cze 19:15
Artur z miasta Neptuna:
weronika −−− przecież na pierwszyrzut oka widać że są przystające ... mają dwa takie same
punkty różnią się tylko C ... które są wzajemnie symetryczne względem osi OX.
Są to identyczne trójkąty −−− symetria względem osi OX.
18 cze 19:15
Artur z miasta Neptuna:
tfu ... zamiast OX wszędzie tam ma być OY
18 cze 19:16
weronika: ale przecież C'B nie jest równy CB
18 cze 19:18
Eta:
18 cze 19:20
Eta:
|CB|= 2 i |C'B|= 2
18 cze 19:21
weronika: aha jaka jestem głupia pomyliłam osie nie wiem jak ja to zrobiłam źle zaznaczyłam punkt B
18 cze 19:22
weronika: teraz juz kapuje dzięki
18 cze 19:22
weronika: a to drugie zadanie jak zrobić, jak to udowodnić
18 cze 19:24
weronika: nie mam jakoś pomysłu
18 cze 19:31
weronika: 
wie ktoś jak to zrobić
18 cze 19:46
weronika: proszę niech ktoś pomoże albo chociaż coś podpowie
18 cze 19:58