matematykaszkolna.pl
Obliczanie pochodnej... Ewelina:
 2y3 
Mógłby ktoś obliczyć pochodną pierwszego i drugiego rzędu

zupełnie nie wiem jak
 xy2 
zabrać się za ten przykłademotka
18 cze 18:35
Artur z miasta Neptuna:
 2y3 2y 
zacznijmy od tego, że:

=

xy2 x 
df 2y 1 1 

= (

)'x = 2y(

)'x = 2y * (−

)
dx x x x2 
df 2y 1 2 

= (

)'y =

(2y)'y =

dy x x x 
d2f y 

=

dx2 x3 
d2f 2 d2f 

= −

=

dxdy x2 dydx 
d2f 

= 0
dy2 
18 cze 18:40
Ewelina: kompletnie nie ogarniam Twojego toku rozwiązywania.... ale mimo wszystko dzięki za chęci.
18 cze 18:54
Artur z miasta Neptuna: licząc pochodną 'po x' po prostu każdą inną zmienną (w tym przypadku 'y') traktujesz jako STAŁĄ (np. 5345π) i obliczasz pochodną jakby właśnie to była 'jakaś liczba'
18 cze 18:56
Artur z miasta Neptuna: stosując te zasady jakie były w przypadku liczenia pochodnej funkcji jednej zmiennej.
18 cze 18:56
Ewelina:
 df 
skąd w rozwiązaniu

wziął się minus? z czego to wynika?
 dx 
Btw. dalej nie rozumiem rozwiązania. Mój wykładowca twierdzi, że jeśli jest pochodna "po x", to każdy y jest 0, więc rozwiązując jego tropem pochodna po x wynosi 0 Nijak ma się to do poprawnego rozwiązania zadania...
18 cze 19:10
Artur z miasta Neptuna:
 1 
a jaka jest pochodna funkcji f(x) =

x 
18 cze 19:11
Artur z miasta Neptuna: nie nie popatrz ... jak to było w pochodnych funkcji jednej zmiennej f(x) = 5x + 7 f' = 5*1 + 0 = 5 prawda?! tak samo przy pochodnych cząstkowych funkcji dwóch zmiennych f(x,y) = y*x + y f'x = y*1 + 0 = y
18 cze 19:12
Ewelina:
 1 

x2 
18 cze 19:15
Artur z miasta Neptuna: no i już wiesz skąd ten minus
18 cze 19:16
Artur z miasta Neptuna: jaka by była pochodna z:

x 
 2y 
a jaka z

π 
18 cze 19:17
Ewelina: no już wiem... Ale wątpie że rozwiąze takie zadania. W ogóle nie miałam takiego sposobu rozwiązywania jaki Ty zastosowałeś. Tzn.to wyłączanie przed nawias. Czarna magia jak dla mnie
18 cze 19:18
Ewelina: nie wiem. Nie umiem liczyć takich przykładów.
18 cze 19:20
Artur z miasta Neptuna:

jak nie umiesz przykładu

?
 x 
 2 22  
a pochodna z

? albo

a następnie

x x x 
'metoda wyłączania' ja ta to zapisuję tylko i wyłącznie tutaj, aby 'pokazać' na co zwracać uwagę przy liczeniu pochodnych
18 cze 19:24
Artur z miasta Neptuna: jedna z własności pochodnych: (cf(x))' = c(f(x))' −−− 'wyłączenie STAŁYCH' przed pochodną (identycznie jest przy całkach)
18 cze 19:25