Obliczanie pochodnej...
Ewelina: | | 2y3 | |
Mógłby ktoś obliczyć pochodną pierwszego i drugiego rzędu |
| zupełnie nie wiem jak |
| | xy2 | |
zabrać się za ten przykład
18 cze 18:35
Artur z miasta Neptuna:
| | 2y3 | | 2y | |
zacznijmy od tego, że: |
| = |
| |
| | xy2 | | x | |
| df | | 2y | | 1 | | 1 | |
| = ( |
| )'x = 2y( |
| )'x = 2y * (− |
| ) |
| dx | | x | | x | | x2 | |
| df | | 2y | | 1 | | 2 | |
| = ( |
| )'y = |
| (2y)'y = |
| |
| dy | | x | | x | | x | |
| d2f | | 2 | | d2f | |
| = − |
| = |
| |
| dxdy | | x2 | | dydx | |
18 cze 18:40
Ewelina: kompletnie nie ogarniam Twojego toku rozwiązywania.... ale mimo wszystko dzięki za chęci.
18 cze 18:54
Artur z miasta Neptuna:
licząc pochodną 'po x' po prostu każdą inną zmienną (w tym przypadku 'y') traktujesz jako STAŁĄ
(np. 5√345π) i obliczasz pochodną jakby właśnie to była 'jakaś liczba'
18 cze 18:56
Artur z miasta Neptuna:
stosując te zasady jakie były w przypadku liczenia pochodnej funkcji jednej zmiennej.
18 cze 18:56
Ewelina: | | df | |
skąd w rozwiązaniu |
| wziął się minus? z czego to wynika? |
| | dx | |
Btw. dalej nie rozumiem rozwiązania. Mój wykładowca twierdzi, że jeśli jest pochodna "po x", to
każdy y jest 0, więc rozwiązując jego tropem pochodna po x wynosi 0

Nijak ma się to do
poprawnego rozwiązania zadania...
18 cze 19:10
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | |
a jaka jest pochodna funkcji f(x) = |
| |
| | x | |
18 cze 19:11
Artur z miasta Neptuna:
nie nie
popatrz ... jak to było w pochodnych funkcji jednej zmiennej

f(x) = 5x + 7
f' = 5*1 + 0 = 5
prawda?!
tak samo przy pochodnych cząstkowych funkcji dwóch zmiennych
f(x,y) = y*x + y
f'
x = y*1 + 0 = y
18 cze 19:12
18 cze 19:15
Artur z miasta Neptuna:
no i już wiesz skąd ten minus
18 cze 19:16
Artur z miasta Neptuna:
jaka by była pochodna z:
18 cze 19:17
Ewelina: no już wiem... Ale wątpie że rozwiąze takie zadania. W ogóle nie miałam takiego sposobu
rozwiązywania jaki Ty zastosowałeś. Tzn.to wyłączanie przed nawias. Czarna magia jak dla mnie
18 cze 19:18
Ewelina: nie wiem. Nie umiem liczyć takich przykładów.
18 cze 19:20
Artur z miasta Neptuna:
| | 2π | |
jak nie umiesz przykładu |
|  ? |
| | x | |
| | 2 | | 2√2 | | 2π | |
a pochodna z |
|  ? albo |
|  a następnie |
| |
| | x | | x | | x | |
'metoda wyłączania'

ja ta to zapisuję tylko i wyłącznie tutaj, aby 'pokazać' na co zwracać
uwagę przy liczeniu pochodnych
18 cze 19:24
Artur z miasta Neptuna:
jedna z własności pochodnych: (cf(x))' = c(f(x))'

−−− 'wyłączenie STAŁYCH' przed pochodną
(identycznie jest przy całkach)
18 cze 19:25