Zaprzeczenie zdania:
damian: Zaprzeczenie zdania: + zbiory
Zbiór (A∩B)' , gdzie A =[ x: |x| < 4 ] , B =(−∞, −3]∪[2,+∞) ma postac:
Zad2 Zaprzeczenie zdania: (√3 ε W) ⋁ (log4 16 >= 2)
bardzo proszę o pomoc przy rozwiązaniu tych zadań
18 cze 18:22
Artur z miasta Neptuna:
1)
(A∩B)' = R\(A∩B)
A∩B = {(−4,4)}∩{(−∞, −3]∪[2,+∞)} = (−4;−3>∪<2;4)
(A∩B)' = R\(A∩B) = (−∞,−4>∪(−3,2)∪<4,+∞)
2)
zaprzeczeniem będzie:
(√3 ∉ W) ⋀ (log4 16 < 2)
18 cze 18:31
niuans: x∊(−∞, −4>v(−3, 2)v<4, +∞)
18 cze 18:31
Eta:
1/ II prawo de Morgana dla zbiorów
(A∩B)' = A' U B' = (−∞, −4> U ( −3, 2) U <4, ∞)
18 cze 18:34
damian: jeszcze jeden przykład mam :
Zbior B − A, gdzie A= (−3,4), B= {x

x| >= 1} ma postac:
wedlug mnie : [−3,−1) ∪ (1,4] ale czy to jest dobrze?
tak do końca to nie wiem co oznacza ta część:
B= {x

x| >= 1}
19 cze 16:06
damian:
tam u góry jest mały błąd, oczywiście chodzi o: B= {x: |x| >= 1}
19 cze 16:07
damian: ponawiam pytanie
19 cze 19:54