kto pomoże rozwiązać? będę bardzo wdzięczny
Grzesiek: wiedząc że a+b≥1
18 cze 17:40
Basia:
a+b≥1 ⇒ jedna z tych liczb musi być > 12
niech a>12
mamy trzy możliwości:
(1) b≥a>12
(2) a ≥ b ≥ 12
(3) a>12≥b
(1) i (2)
a4+b4 > (12)4+(12)4 = 216 = 18
(3)
a = 12 + k k>0
12 = b+l l≥0
a+b = 12+k + 12 − l = 1 + (k−l) ≥ 1
k−l ≥0 ⇒ k ≥ l ⇒ k2 ≥ l2 i k3 ≥ l3 (bo k,l≥0)
a4+b4 = 116+4*18*k + 6*14*k2 + 4*12*k3 + k4 +
116−4*18*l + 6*14*l2 − 4*12*l3 + l4 ≥
216 + 12(k−l) + 32(k2+l2) + 2(k3−l3) + (k4+l4) ≥ 18
bo pozostałe składniki są dodatnie
19 cze 01:58
Vax: | | (a+b)4 | |
Ewentualnie udowodnij, że a4+b4 ≥ |
| |
| | 8 | |
19 cze 07:08