2 przyklad - indukcja
2 przyklad - indukcja: Indukcyjnie wykazać, że liczba 9 · 13n − 4n2 − 1 jest podzielna przez 8 dla każdego n ∊ N.
1. n=0
9*130−4*02−1=8
2.
9 · 13n − 4n2 − 1 jest podzielne przez 8
3.
9 · 13n+1 − 4(n+1)2 − 1=9*131*13n−4(n2+2n+2)−1=117*13n−4n2−8n−8−1=... dochodzę do tego
momentu i co dalej?
18 cze 17:36
Artur z miasta Neptuna:
Zrob identycznie jak wczesniej:
13 = 1 + 12
Pogrupuj tak aby miec wyrazenie z kroku 2 + 'cos'
18 cze 18:01
Artur z miasta Neptuna:
Od kiedy 1
2 = 2
18 cze 18:02
2 przyklad - indukcja:
9*13n+1−4(n+1)−1
9*131*13n−4(n2+2n+1)−1=
9*131*13n−4n2+2n−4−1=
9*131*13n−4n2+2n−5=
9*(1+12)*13n−4n2+2n−5=
9*1*13n−4n2−5+9*12*13n+2n=
9*1*13n−4n2−5 i jak dalej? co wziąć w nawias?
18 cze 18:28
2 przyklad - indukcja: źle rozłożyłam, końcówka powinno być:
9*1*13n−4n2−1+9*12*13n−8n−4
pierwszy człon wiadomo, że z tezy jest prawdziwy, a drugi jak udowodnić?
18 cze 19:17
Artur z miasta Neptuna:
9*12*13n−8n−4 = 4*3*9*13n − 4*2n −4 = 4(9*13n − 2n − 1)
4 podzielne przez 4
9*13n − 2n − 1 to liczba parzysta (pierwsza nieparzysta, druga parzysta, trzecia nieparzysta,
więc ich suma/różnica jest parzysta) więc podzielna przez 2
więc iloczyn podzielny przez 4*2 = 8
18 cze 19:19