Planimetria
Jurek: Udowodnij, że pole każdego czworokąta równa się połowie iloczynu długości jego przekątnych
przez sinus kąta zawartego między nimi.
18 cze 17:06
Jurek: Odświeżam. Wie ktoś?
18 cze 21:45
Eta:

x+y= d
1 , v+z= d
2 sin(180
o−α)= sinα
P(ABCD)= P(AMD)+P(BMC)+P(AMB)+P(CMD)
| | x*v*sinα | | z*y*sinα | | x*z*sinα | | v*y*sinα | |
P)ABCD)= |
| + |
| + |
| + |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | sinα | | sinα | |
= |
| (xv+xz+ zy+vy) = |
| [ x(v+z) +y(v+z)]= |
| | 2 | | 2 | |
| | sinα | | d1*d2*sinα | |
= |
| *(x+y)(v+z) = |
| |
| | 2 | | 2 | |
18 cze 22:14
Jurek: Ja mam tylko tą zalezność:
P czworokąta = 2xysinα − da się z tego?
18 cze 22:28
Eta:
Chińczyk ma jeszcze inne oznaczenia

a pole czworokąta u niego też jest równe
połowie iloczynu przekątnych przez sinus kąta zawartego między nimi !
18 cze 22:32
pigor: podstaw za d
1=2x, a za d
2=2y to otrzymasz
swój wzór, P=2xysinα , gdzie x,y połowy długości przekątnych .
18 cze 22:34
Eta:
18 cze 22:44
Eta:
A już myślałam,że zainteresowany sam do tego dojdzie
18 cze 22:45
Jurek: bo wzór na przekątne do d1*d2/2 ?

i podstawić za to 2x i 2y i będzie, ne?
18 cze 22:57
Eta:
Dokładnie tak
18 cze 22:58
Jurek: Oh, dzięki
18 cze 22:58
Eta:
Na zdrowie ........
18 cze 22:59