Proszę o pomoc, rozwiąż równanie:
Sasha: Proszę o pomoc, rozwiąż równanie:
a)
7x=1
b)
32x+1=2
c)
2x−1x+2=
x+53x−1
d)
3x+5+2=
5x−2x−2
e)
x2+1x−1+
x−5x2−1+
1x+1=0
Gdyby ktoś to rozwiązał, byłabym bardzo wdzięczna. Przerabiam zadania i są to przykłady
początkujące serie im podobnych i chciałabym wiedzieć (mieć przykłady) jak zrobić resztę,
jednak sama zdecydowanie sobie nie poradzę. Bardzo dziękuję za rozwiązanie
18 cze 16:47
Mila: a)
7=1x
x=1
pomnóż prze mianownik
2x+1≠0
c) mnozymy na krzyż
18 cze 17:27
Ajtek:
Łolaboga
Mila, w a) mam nadzieję że to literówka

x=7
18 cze 17:32
Sasha: b. "pomnóż przez mianownik", ale co mam pomnożyć, 2, 3, wszystko na raz

?
c. mnożymy na krzyż, tzn. przerzucać na drugą stronę =0? a co wtedy z 2?
18 cze 17:57
Sasha: Naprawdę tego typu zadania rozwalają mnie na łopatki, dlatego prosiłam o rozwiązanie, bo przy
poleceniu "pomnóż..." zaczyna się problem "co przez co", "a co z...?"

Oczywiście dziękuję za pomoc
18 cze 17:58
Sasha: Dobra, pokręciłam c z d, teraz widzę, co nie zmienia faktu, że nadal bedę mieć pytanie, co
zrobić z dalszymi przykładami, liczę c
18 cze 18:21
Sasha: Więc, w c, mnożąc na krzyż:
(2x−1)(3x−1)(x+2)(x+5)
=
6x2−5x+1x2+7+10
=
?
Mam wrażenie, że raczej nie mają mi z tego wyjść wielomiany nad i pod kreską ułamkową.
18 cze 18:25
picia:
tak oto mnozymy na krzyz
a*d= c*b
ps pamietaj o zalozeniach
18 cze 18:31
Sasha: Poddaję się.
Wiem, że nie jest to trudne, ale jest tak głupie, że zwyczajnie do mnie nie dociera.
Mówi się trudno.
Mimo wszystko, dziękuję za pomoc wszystkim.
18 cze 18:38