Indukcja
Indukcja: Indukcyjnie wykazać, że liczba 19 · 9n − 8n − 3 jest podzielna przez 16 dla każdego n ∊2 N.
18 cze 16:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
1
o
n=1
19*9 − 8 − 3 = 160 jest podzielne przez 16
2
o
niech n=k
19*9
k − 8k − 3 jest podzielne przez 16
3
o
n=k+1
19*9
k+1 − 8(k+1) − 3 = 19*9*9
k − 8k − 8 − 3 = 19*(1+8)*9
k − 8k − 8 − 3 = 19*1*9
k − 8k −3
+ 19*8*9
k − 8 = 19*1*9
k − 8k −3 + 8*(19*9
k − 1) = //z 2
o wiadomo że pierwszy człon
podzielny przez 16//
czy 8*(19*9
k − 1) podzielny przez 16

8 jest podzielne przez 8
19*9
k − 1 jest to liczba PARZYSTA ... czyli podzielna przez 2
stąd wniosek, że 8*(19*9
k − 1) podzielne przez 16
c.n.w.
18 cze 16:53
Indukcja: dlaczego 10 jest od n=1? czy może być od n=0?
18 cze 16:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
bo miało być n∊N ... jeśli dobrze zauważyłem
równie dobrze może być dla 0 ... też to jest prawidłowe (kwestia czy 0 jest naturalna liczba
czy nie)
18 cze 16:57
Indukcja: od tego momentu nie za bardzo wiem co się dzieje, dlaczego rozbijasz to na 19*(1+8)*...
19*(1+8)*9k − 8k − 8 − 3 = 19*1*9k − 8k −3 + 19*8*9k − 8 = 19*1*9k − 8k −3 + 8*(19*9k − 1) =
//z 2o wiadomo że pierwszy człon podzielny przez 16// czy 8*(19*9k − 1) podzielny przez 16 8
jest podzielne przez 8 19*9k − 1 jest to liczba PARZYSTA ... czyli podzielna przez 2 stąd
wniosek, że 8*(19*9k − 1) podzielne przez 16 c.n.w.
18 cze 17:17
Artur z miasta Neptuna:
rozbijam po to aby uzyskać człon z punktu 2

+ 'coś' ten sposób wiem że pierwsza część jest
podzielna przez 16 i mnie ona już nie interesuje
18 cze 18:08
2 przyklad - indukcja:
n
∑ (6i−1)=3n2+2n
i=1
1.
n=1
L=6*1*1=5
P=3*1+2*1=5
2.
6i−1=3n2+2n
3.
(6i−1)+3(n+1)2+2(n+1)=3n2+2n+3(n2+2n+1)+2n+2=3n2+2n+3n2+6n+3+2n+2=6n2+10n+5
Gdzie tutaj jest błąd?
18 cze 18:28
2 przyklad - indukcja: ?
18 cze 19:29