matematykaszkolna.pl
. Andrzej: ∫ex *sinx dx=? nie mam pojecia. jak dla mnie, to się nie skończy niezależnie czy zacznę całkować najpierw po ex czy po sinx. Może ktos pomóc?
18 cze 15:24
Krzysiek: dwa razy całkujesz przez części różniczkując dwukrotnie np. funkcję trygonometryczną i będziesz miał: ∫ex sinxdx ='coś'− ∫ex sinxdx
 1 
przenosisz na lewą stronę i masz: ∫ex sinxdx=

*'coś'
 2 
18 cze 15:27
Andrzej: a jak to zrobić nie różniczkując? zadanie mam policzyć metodą przez części a różniczki są dopiero kilka list dalej.
18 cze 15:28
Krzysiek: różniczka a zróżniczkować to nie to samo, różniczkując mam na myśli policzyć pochodną
18 cze 15:30
Andrzej: więc zapisać to tak że: ex *sinx +∫ex cosx ⇒1/2 * ex *sinx ?
18 cze 15:33
Krzysiek: ale skąd to wynikanie? jeszcze raz przez części policz całkę: ∫ex cosx i wtedy po lewej i po prawej będziesz miał tą samą całkę, więc przenosisz na lewą stronę
18 cze 15:36
Andrzej: dobra nie łapię. nie wazne...
18 cze 15:38
Artur_z_miasta_Neptuna: kilka list dalej to ty możesz miec równania różniczkowe ... a to co innego ∫exsinx dx = exsinx − ∫excosx dx = exsinx − (excosx +∫exsinx dx) = ex(sinx−cosx) − ∫exsinx dx
 1 
⇒ 2∫exsinx dx = ex(sinx−cosx) ⇔ ∫exsinx dx =

ex(sinx−cosx) + C
 2 
całkowanie przez części
18 cze 15:38
Mila: ex=u dv=sinxdx exdx=du v=∫sinxdx=−cosx (1) ∫ex *sinx dx=−excosx+∫excosxdx=( ) ex=u dv=cosxdx exdx=du v=∫cosxdx=sinx cd ( )=−excosx+ex*sinx−∫exsinxdx przenoszę na lewą stronę do (1) 2∫exsinxdx=−excosx+exsinx
 1 
∫exsinxdx=

(−excosx+exsinx)
 2 
18 cze 15:41
Andrzej: dzięki wam za pomoc. mam nadzieję że czegoś tak posranego nie bede miał na egzaminie...
18 cze 15:44
Artur_z_miasta_Neptuna: będziesz miał jeszcze bardziej 'posrane' rzeczy ciekaw jestem cóż takiego studiujesz
18 cze 15:55
Andrzej: zarządzanie. myslę że jak bym był na politechnice to pewnie tak, ale nie na ekonomie
18 cze 15:59
Artur_z_miasta_Neptuna: poczekamy aż będziesz miał prawdopodobieństwo
18 cze 16:08