.
Andrzej: ∫ex *sinx dx=? nie mam pojecia. jak dla mnie, to się nie skończy niezależnie czy zacznę
całkować najpierw po ex czy po sinx. Może ktos pomóc?
18 cze 15:24
Krzysiek: dwa razy całkujesz przez części różniczkując dwukrotnie np. funkcję trygonometryczną
i będziesz miał: ∫e
x sinxdx ='coś'− ∫e
x sinxdx
| | 1 | |
przenosisz na lewą stronę i masz: ∫ex sinxdx= |
| *'coś' |
| | 2 | |
18 cze 15:27
Andrzej: a jak to zrobić nie różniczkując? zadanie mam policzyć metodą przez części a różniczki są
dopiero kilka list dalej.
18 cze 15:28
Krzysiek: różniczka a zróżniczkować to nie to samo,
różniczkując mam na myśli policzyć pochodną
18 cze 15:30
Andrzej: więc zapisać to tak że: ex *sinx +∫ex cosx ⇒1/2 * ex *sinx ?
18 cze 15:33
Krzysiek: ale skąd to wynikanie?
jeszcze raz przez części policz całkę: ∫ex cosx
i wtedy po lewej i po prawej będziesz miał tą samą całkę, więc przenosisz na lewą stronę
18 cze 15:36
Andrzej: dobra nie łapię. nie wazne...
18 cze 15:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
kilka list dalej to ty możesz miec równania różniczkowe ... a to co innego
∫e
xsinx dx = e
xsinx − ∫e
xcosx dx = e
xsinx − (e
xcosx +∫e
xsinx dx) = e
x(sinx−cosx) −
∫e
xsinx dx
| | 1 | |
⇒ 2∫exsinx dx = ex(sinx−cosx) ⇔ ∫exsinx dx = |
| ex(sinx−cosx) + C |
| | 2 | |
całkowanie przez części
18 cze 15:38
Mila:
e
x=u dv=sinxdx
e
xdx=du v=∫sinxdx=−cosx
(1)
∫ex *sinx dx=−e
xcosx+∫e
xcosxdx=( )
e
x=u dv=cosxdx
e
xdx=du v=∫cosxdx=sinx
cd ( )=−e
xcosx+e
x*sinx−
∫exsinxdx przenoszę na lewą stronę do (1)
2
∫exsinxdx=−e
xcosx+e
xsinx
| | 1 | |
∫exsinxdx= |
| (−excosx+exsinx) |
| | 2 | |
18 cze 15:41
Andrzej: dzięki wam za pomoc. mam nadzieję że czegoś tak posranego nie bede miał na egzaminie...
18 cze 15:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
będziesz miał jeszcze bardziej 'posrane' rzeczy
ciekaw jestem cóż takiego studiujesz
18 cze 15:55
Andrzej: zarządzanie. myslę że jak bym był na politechnice to pewnie tak, ale nie na ekonomie
18 cze 15:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
poczekamy aż będziesz miał prawdopodobieństwo
18 cze 16:08