parametryczne
tomasz: równania parametryczne − jak się wyznacza?
przykładowo całka:
∫(x2 − 4z)dx + (x−z2)dy + (z2 − y2)dz gdzie K to odcinek o początku (1,2,1) i końcu
(3,1,2)
proszę o pomoc
18 cze 14:35
Krzysiek: x=1+2t
y=2−t
z=1+t
t∊[0,1]
wyznaczasz wektor AB=[2,−1,1]
(x,y,z)=[2,−1,1]t +A
A=(1,2,1)
B=(3,1,2)
18 cze 15:25
tomasz: bardziej miałem na myśli skąd się bierze x,y i z
18 cze 15:30
tomasz: wiem że x0 = 1 y0 = 2 z0 = 1 ze współrzędnych punktu a reszta?
18 cze 15:33
tomasz: aa dobra już załapałem
18 cze 15:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro masz z 1 przejść do 3
to x= 1+(3−1)t ... bo dla t=0 będzie x=1 ... a dla t = 1 będzie x=1+2 =3
18 cze 15:34
tomasz: przedział t skąd się wziął?
18 cze 15:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
przedział t umownie się zakłada <0,1>
18 cze 15:39
tomasz: dzięki
18 cze 15:44
tomasz: a jeżeli mam całkę krzywoliniową nieskierowaną
powiedzmy ∫x2y2dl K: x2 + y2 = 4 to wiem jak policzyć
x=2cost y=2sint
a jak się zmieni mi całka jeżeli jest dodatkowy warunek np y≥0 lub x≥0 ?
18 cze 15:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
taki ,że bierzesz pod uwage tylko pierwszą ćwiertkę

więc t∊<0;π/2> ... a nie <0;2π>
18 cze 15:53
tomasz: napisałem oddzielnie warunki
dla y≥0 <0,π> dla x≥0 <−π/2,π/2>
18 cze 15:58