Oblicz pierwszy wyraz i różnicę ciągu arytmetycznego (an)
johny: Oblicz pierwszy wyraz i różnicę ciągu arytmetycznego (an)
a1 + a4 = 12
{
a2 + a4 + a6 = 27
HELP!
18 cze 13:37
18 cze 13:37
johny: Bo nie rozumiem.
18 cze 13:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
a czego konkretnie nie rozumiesz? znasz chociaż wzory ?
18 cze 13:42
johny: Tak , a tego typu zadanka robiliśmy z układu równań.
18 cze 13:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to rób poprzez układ równań
zamień wszystkie elementy na a1 + 'ileś'*r
a4 = a1 + 3r
a2 = a1 + 1r
a6 = a1 + 5r
podstaw i juz masz układ równań z dwoma niewiadomymi (a1 i r)
18 cze 14:02
johny: To rozumiem bez problemu tylko nie wiem jak obliczyć a1 i r
18 cze 14:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
masz:
| ⎧ | 2a1 + 3r = 12 | |
| ⎩ | 3a1 +9r = 27 |
|
| ⎧ | 2a1 + 3r = 12 | |
| ⎩ | a1 +3r = 9 |
|
| ⎧ | 2a1 + 3r = 12 | |
| ⎩ | −a1 −3r = −9 |
|
dodajesz równania stronami
a
1 = 3
więc:
2*3 + 3r = 12 ⇒ r =2
18 cze 14:32
johny: Dzięki wielki właśnie o to mi chodziło.
18 cze 14:41
johny: Ale coś mi się tu nie zgadza sprawdź czy to dobrze ,bo gdy dodaje a1 + a4 to mi wychodzi 14
18 cze 14:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
3 + (3 +3*2) = 3 + 3 + 6 = 12
18 cze 14:47
johny: a nie już nic to ja się pomyliłem.
18 cze 14:47
johny: sory
18 cze 14:48