matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Brak mi pomysłu na to zadanie...;( pomożecie ? a i x+y+z=0
Goldi:
x
2
+y
2
+z
2
1
=
(x−y)
2
+(y−z)
2
+(z−x)
2
3
18 cze 13:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
(x+y+z)
2
= x
2
+y
2
+z
2
+ 2xy+2yz+2xz = 0 ⇒ x
2
+y
2
+z
2
= − (2xy+2yz+2xz) (x−y)
2
+(y−z)
2
+(z−x)
2
= 2x
2
+2y
2
+2z
2
− 2xy − 2yz − 2xz = 3(x
2
+y
2
+z
2
) więc masz:
x
2
+y
2
+z
2
1
=
jeżeli x≠0⋁ y≠0 ⋁ z≠0
3(x
2
+y
2
+z
2
)
3
18 cze 13:33
Goldi:
Dzięki
18 cze 13:44