Oblicz sumę 90 początkowych wyrazów ciągu
natalia: 2. Oblicz sumę dziewięćdziesięciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego
−11,−7,−3
an=8n−1
Bardzo proszę o pomoc.
18 cze 12:30
picia:
a1= −11
r= 4
oblicz a90 i podstaw do wzoru na sume
18 cze 12:32
natalia: A w drugim przykladzie jak powinnam postapic?
18 cze 12:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
a
1 = ....
a
90 = .....
18 cze 12:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro an = 8n−1
to a1 = 8 *1 − 1 = ...
to a90 = 8 * 90 − 1 = ...
18 cze 12:45
picia:
policzyc a1, a90 i do wzoru na sume
18 cze 12:46
natalia: Bardzo dziekuje za pomoc.Pozdrawiam
18 cze 12:54