Wyznacz ciąg artemtyczny
synapse:
Wyznacz ciąg artemtyczny gdy a3=0 a S4 = −2
Tylko proszę jak zawsze w moim przypadku łopatologicznie.
18 cze 12:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | a1 + a4 | |
S4 = |
| *4 = 2(a1+a4) |
| | 2 | |
a
n = a
1 + (n−1)*r
więc:
a
3 = a
1 + 2r ⇒ a
1 = a
3 − 2r
a
4 = a
1 + 3r = a
3 + r
S
4 = 2(a
3−2r + a
3+r) = 4a
3 − 2r ⇒ 2r = 4a
3 − S
4 ⇒ r = ...
a
1 = a
3 − 2r = ....
a
n = a
1 + (n−1)r = ....
18 cze 12:41
picia:
ja to obliczylem troche inaczej.
a
1+a
2+0+a
4=0 wiec a
2+a
4=0 wiec a
1= −2
dalej juz prosto
mam nadz ze dobrze
18 cze 12:49
picia:
tam ma byc ze a1+a2+0+a4= −2
18 cze 12:51
syanpse: nie ogarniam
18 cze 12:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
a czego konkretnie 'nie ograniasz'

a znasz chociaż wzory
18 cze 12:56