Trudne
Jan: Jak zrobic zadanie tego typu? klub liczy 50 osob, 36 gra w noge, 40 w kosza, 28 w siatke a 18 w
szachy

ile jest osob ktore uprawiaja 4 sporty?
liczby sa dowolne bo nie pamietam jakie byly dokladnie a chcialbym poznac sposob na rozwiazanie
18 cze 11:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
jest to kwestia nakładania się zbiorów.
Najpierw maksymalna liczba uczniów grających we wszystkie gry = najmniej liczny zbiór = 18
Minimalna liczba uczniów −−− wybierasz dwa najmniej liczne zbiory i 'oddalasz' je jak
najbardziej od siebie (minimalizujesz część wspólną) i wyznaczasz ich część wspólną (suma obu
zbiorów − cala przestrzeń czyli liczba osób w klubie) = 28+18 − 50 = −4

stąd wniosek −−− przy takich wartościach ilość osób uprawiających 4 sporty wynosi:
od 0 do 18 osób.
18 cze 11:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
gdyby liczba wyszła dodatnia (np. 12) to robisz teraz część wspólną tego zbioru (liczby 12) z
następnym w kolejności liczebności przedziałem (tak jak wcześniej) .... to co wyjdzie jeżeli
jest większe od zera to ponawiasz procedure z największym zbiorem ... jeżeli mniejsze od zera
to masz tą sama odpowiedź co wcześniej
tą procedurę też można robić od strony największych zbiorów −−− wszystko zależy jaka jest treść
zadania.
w procedurze zaczynającej od najmniej licznych zbiorów szybko uzyskujesz odpowiedź − 'czy jest
możliwe, że wszystkie przedziały MUSZĄ się na siebie nakładać' czyli czy na pewno ktoś trenuje
4 sporty.
w procedurze zaczynającej od największej liczby zbiorów szybko uzyskasz odpowiedź − 'czy w
ogóle jest możliwość by ktoś trenował 2 sporty, a później czy 3 sporty, a na końcu czy 4
sporty (i ile to jest minimum osób).
W podanych przez Ciebie liczbach jasne jest, że minimum 4 osoby MUSZĄ trenować 3 sporty, ale
niekoniecznie ktoś trenuje wszystkie 4 sporty
18 cze 11:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
co do ostatniego stwierdzenia −−− oczywiście nie 4, a minimum 18−4 = 14 osoby musza grać w
nimimum 3 gry
18 cze 11:29
Jan: ok zrobiłem to na kolokwium zobaczymy
18 cze 16:05