równości trygonometryczne
an: cos1o − cos3o / sin3o − sin1o = tg2o
prosze o wytłumaczenie
18 cze 00:31
pedro9: mnożysz( w liczbach zespolonych powiedziec mozna "przez sprzężenie" czyli przez sin3 + sin1/
sin3+sin1 lewa strone tego rownania. (cos1−cos3)(sin3+sin1)/sin3
2−sin1
2
sinLcosL=1/2Sin2L

potem myśl.
18 cze 00:41
Godzio:
| | 1 + 3 | | 1 − 3 | | − 2sin |
| sin |
| | | | 2 | | 2 | |
| |
| = |
| |
| | −2sin2sin(−1) | | sin(2)sin(1) | |
= |
| = |
| = tg2 |
| | 2sin1cos(2) | | sin(1)cos(2) | |
18 cze 00:50