szał.
Trivial: Kolejne zadanko dla chętnych.

Rozwiąż równanie w obszarze niezawierającym osi układu współrzędnych.
| | ∂2u | | ∂2u | | ∂2u | | ∂u | | ∂u | |
x2 |
| − 2xy |
| + y2 |
| + x |
| + y |
| = 0. |
| | ∂x2 | | ∂x∂y | | ∂y2 | | ∂x | | ∂y | |
18 cze 00:15
Mila: Trivial, dobijasz mnie, zajmowałam się rachunkami przez wiele lat i teraz czuję się jak nielot
matematyczny. Wam orły życzę powodzenia.
18 cze 00:18
Ajtek:
A że o co chodzi?
18 cze 00:19
Trivial:
18 cze 00:21
Ajtek:
Nie zerkaj tak, nawet nie wiem od której strony podejść. Czyli mam gorzej z podejściem do tego,
niż pies do jeża

.
18 cze 00:25
Trivial:
Ja również do niedawna nie wiedziałem jak do tego podejść. Szczerze mówiąc nie spodziewałem
się, że studiując na kierunku Informatyka będę miał takie rzeczy.
18 cze 00:27
Ajtek:
Widzisz, ja z "matmą poważną" miałem do czynienia jakieś 13 lat temu. Teraz przypominam sobie
rzeczony przedmiot, ale czegoś takiego to nie miałem. Bynajmniej nie pamiętam tego, a w
notatkach tego typu zadań nie widzę

.
18 cze 00:29
Trivial: Ajtek, a jaki przedmiot studiowałeś?
18 cze 00:37
Trivial: Kierunek*
18 cze 00:37
Ajtek:
Zarządzanie i marketing.
18 cze 00:38
Trivial:
To chyba nic dziwnego, że czegoś takiego nie było.
18 cze 00:42
Ajtek:
No nie, stąd mój pierwszy wpis

.
18 cze 00:43
Godzio:
Za półtora roku się podejmę jak już zacznę teorię równań różniczkowych
18 cze 00:45
Ajtek:
A z czym to się zjada, że tak zapytam

.
18 cze 00:46
Trivial:
Trzeba poszukać dobrego podstawienia i zamienić zmienne. Wyjdzie dużo prostsze cząstkowe
równanie różniczkowe, które rozwiązujemy korzystając z odpowiednich metod, a następnie trzeba
wrócić do starych zmiennych i gotowe!
18 cze 00:48
Ajtek:
Powiedzmy że rozumiem choć ociupinkę

.
18 cze 00:49
ZKS:
Nie wiem czy dobrze myślę czy można by tak zacząć?
| | ∂u | | ∂u | | ∂u | | ∂u | | ∂u | | ∂u | | ∂u | | ∂u | |
x |
| ( |
| − |
| ) + y |
| ( |
| − |
| ) + x |
| + y |
| |
| | ∂x | | ∂x | | ∂y | | ∂y | | ∂x | | ∂y | | ∂x | | ∂y | |
| | ∂u | | ∂u | | ∂u | | ∂u | | ∂u | | ∂u | |
= x |
| ( |
| − |
| + 1) + y |
| ( |
| − |
| + 1) |
| | ∂x | | ∂x | | ∂y | | ∂y | | ∂x | | ∂y | |
| | ∂u | | ∂u | | ∂u | | ∂u | |
= ( |
| − |
| + 1)(x |
| + y |
| ) |
| | ∂x | | ∂y | | ∂x | | ∂y | |
18 cze 23:18
ZKS:
Ee coś mi się pomyliło jednak chciałem sobie za bardzo życie ułatwić.
| | ∂u | | ∂u | | ∂u | | ∂u | | ∂u | | ∂u | |
x |
| (x |
| − |
| ) + y |
| (y |
| − |
| ) + |
| | ∂x | | ∂x | | ∂y | | ∂y | | ∂y | | ∂x | |
| | ∂u | | ∂u | | ∂u | | ∂u | | ∂u | | ∂u | |
= x |
| (x |
| − |
| + 1) + y |
| (y |
| − |
| + 1) |
| | ∂x | | ∂x | | ∂y | | ∂y | | ∂y | | ∂x | |
18 cze 23:28
ZKS:
I teraz 2 zjadłem pomyśle nad tym jutro bo chyba muszę się przespać.
18 cze 23:37
Bezimienny: na jakich zajęciach masz cząstkowe równania różniczkowe? na analizie? u mnie na informatyce
robimy tylko zwyczajne
19 cze 00:11
Basia:
∀x [ x jest jakimkolwiek równaniem różniczkowym ⇒ x∊analizy]
my to mieliśmy jako oddzielne wykłady:
− analiza f.jednej zmiennej
− analiza f.wielu zmiennych
− równania różniczkowe zwyczajne
− równania różniczkowe cząstkowe
− analiza funkcjonalna
z trzech ostatnich nic nie pamiętam
19 cze 00:23
Bezimienny: to te równania różniczkowe to niezłe muszą być jak aż dwa oddzielne wykłady są

ja to na
informatyce mam pewnie tylko jakieś podstawy podstaw
19 cze 00:32
Trivial: | | d2u | | du | |
ZKS, |
| ≠ ( |
| )2. |
| | dx2 | | dx | |
19 cze 00:42
Trivial: Bezimienny, tak na analizie.
19 cze 00:42
Nie umiem matematyki: To kto to zrobi?
23 lip 23:24
Ajtek:
Trivial jak wpadnie

.
24 lip 00:09
ZKS:
Trivial jak coś powiedz czy coś w ogóle tu jest dobrze.
Jak jest źle to ja już żadnego pomysłu nie mam.
1
o x
2 * u''(x) − 2xy * u'(x) + x * u'(x) = 0
2
o y
2 * u''(y) − 2xy * u'(y) + y * u'(y) = 0
1
o
x
2 * u''(x) = x(2y − 1) * u'(x)
niech u'(x) = v(x) wtedy
| | dv | | dx | |
∫ |
| = ∫ |
| |
| | v(x)[2y − 1] | | x | |
| ln|v(x)[2y − 1]| | |
| = ln|x| + C1 |
| 2y − 1 | |
ln|v(x)[2y − 1]| = (2y − 1)(ln|x| + C
1)
| | e(2y − 1) * C1 * x2y − 1 | |
v(x) = |
| |
| | 2y − 1 | |
v(x) = C
2 * x
2y − 1
u'(x) = C
2 * x
2y − 1
du = C
2 * x
2y − 1 * dx
∫ du = ∫ C
2 * x
2y − 1 * dx
u(x) = C * x
2y + D.
24 lip 13:52
Trivial:
Źle od samego początku. To są pochodne cząstkowe, a nie zwykłe pochodne.
24 lip 17:04
Trivial:
Sposób rozwiązana jest taki:
| | ∂2u | | ∂2u | | ∂2u | | ∂u | | ∂u | |
(☆) x2 |
| − 2xy |
| + y2 |
| + x |
| + y |
| = 0 |
| | ∂x2 | | ∂x∂y | | ∂y2 | | ∂x | | ∂y | |
Szukamy podstawienia, które uprości nasze równanie. Zapisujemy równanie charakterystyk.
| | dy | | dy | |
x2( |
| )2 + 2xy( |
| ) + y2 = 0 |
| | dx | | dx | |
| | C | |
y = Ce−∫(1/x)dx = Ce−lnx = |
| |
| | x | |
C = xy
Dokonujemy podstawienia
Problem pojawia się dla x = 0 lub y = 0, ale w zadaniu odrzuciliśmy tę dziedzinę rozwiązań (są
to osie układu współrzędnych).
| | ∂u | | ∂u | ∂ξ | | ∂u | ∂η | | ∂u | |
|
| = |
|
| + |
|
| = y |
| |
| | ∂x | | ∂ξ | ∂x | | ∂η | ∂x | | ∂ξ | |
| | ∂u | | ∂u | ∂ξ | | ∂u | ∂η | | ∂u | | ∂u | |
|
| = |
|
| + |
|
| = x |
| + |
| |
| | ∂y | | ∂ξ | ∂x | | ∂η | ∂x | | ∂ξ | | ∂η | |
| | ∂2u | | ∂ | | ∂u | | ∂2u | ∂ξ | | ∂2u | ∂η | |
|
| = |
| (y |
| ) = y |
|
| + y |
|
| |
| | ∂x2 | | ∂x | | ∂ξ | | ∂ξ2 | ∂x | | ∂η∂ξ | ∂x | |
| | ∂2u | | ∂ | | ∂u | |
|
| = |
| (y |
| ) |
| | ∂x∂y | | ∂y | | ∂ξ | |
| | ∂u | | ∂2u | ∂ξ | | ∂2u | ∂η | |
= |
| + y |
|
| + y |
|
| |
| | ∂ξ | | ∂ξ2 | ∂y | | ∂η∂ξ | ∂y | |
| | ∂u | | ∂2u | | ∂2u | |
= |
| + xy |
| + y |
| |
| | ∂ξ | | ∂ξ2 | | ∂ξ∂η | |
| | ∂2u | | ∂ | | ∂u | | ∂u | |
|
| = |
| (x |
| + |
| ) |
| | ∂y2 | | ∂y | | ∂ξ | | ∂η | |
| | ∂2u | ∂ξ | | ∂2u | ∂η | |
= x |
|
| + x |
|
| |
| | ∂ξ2 | ∂y | | ∂η∂ξ | ∂y | |
| | ∂2u | ∂ξ | | ∂2u | ∂η | |
+ |
|
| + |
|
| |
| | ∂ξ∂η | ∂y | | ∂η2 | ∂y | |
| | ∂2u | | ∂2u | | ∂2u | |
= x2 |
| + 2x |
| + |
| |
| | ∂ξ2 | | ∂ξ∂η | | ∂η2 | |
Wstawiamy do równania (☆):
| | ∂2u | | ∂u | | ∂2u | | ∂2u | |
x2(y2 |
| ) − 2xy( |
| + xy |
| + y |
| ) |
| | ∂ξ2 | | ∂ξ | | ∂ξ2 | | ∂ξ∂η | |
| | ∂2u | | ∂2u | | ∂2u | |
+ y2(x2 |
| + 2x |
| + |
| ) |
| | ∂ξ2 | | ∂ξ∂η | | ∂η2 | |
| | ∂u | | ∂u | | ∂u | |
+ x(y |
| ) + y(x |
| + |
| ) = 0 |
| | ∂ξ | | ∂ξ | | ∂η | |
Po uproszczeniu zostaje:
Dzielimy obie strony przez y (z założenia zadania y ≠ 0) i podstawiamy η = y
Zmienne zamienione! Zwijamy teraz w pochodną iloczynu i mamy:
Całkujemy po η
| | ∂u | | ∂u | | φ(ξ) | |
η |
| = φ(ξ) → |
| = |
| |
| | ∂η | | ∂η | | η | |
Całkujemy po η po raz drugi i mamy:
u = φ(ξ)ln(η) + ψ(ξ)
Wracamy do starych zmiennych i mamy:
u(x,y) = φ(xy)ln(y) + ψ(xy)
Gdzie φ, ψ są dowolnymi funkcjami klasy C
2.
Sprawdzenie
u(x,y) = φ(xy)ln(y) + ψ(xy)
| | ∂u | |
|
| = φ'(xy)*yln(y) + ψ'(xy)*y |
| | ∂x | |
| | ∂u | | φ(xy) | |
|
| = φ'(xy)*xln(y) + |
| + ψ'(xy)*x |
| | ∂y | | y | |
| | ∂2u | |
|
| = φ''(xy)*y2ln(y) + ψ''(xy)*y2 |
| | ∂2x | |
| | ∂2u | |
|
| = φ''(xy)*xyln(y) + φ'(xy)*ln(y) + φ'(xy) + ψ''(xy)*xy + ψ'(xy) |
| | ∂x∂y | |
| | ∂2u | | φ'(xy)*x | | φ'(xy)*xy − φ(xy) | |
|
| = φ''(xy)*x2ln(y) + |
| + |
| + ψ''(xy)*x2 |
| | ∂2y | | y | | y2 | |
Wstawiamy do równania i mamy:
(☆)
x2y2ln(y)φ''(xy) +
x2y2ψ''(xy)
−2x2y2ln(y)φ''(xy)− 2xyln(y)φ'(xy) − 2xyφ'(xy)
− 2x2y2ψ''(xy)−2xyψ'(xy)
+ x2y2ln(y)φ''(xy) + xyφ'(xy) + xyφ'(xy)
− φ(xy) +
x2y2ψ''(xy)
+
xyln(y)φ'(xy) +
xyψ'(xy)
+
xyln(y)φ'(xy) +
φ(xy) +
xyψ'(xy)
= 0
A zatem rozwiązanie jest poprawne.
24 lip 18:07
Trivial:
Z powodów estetycznych nie pisałem wartości bezwzględnej przy ln(y). Wszędzie powinno być
ln(|y|).
24 lip 18:09
Use: Czytając post z 18;07 zastanawiam sie czy aby napewno dobrze zrobilem wybierając takie a nie
inne studia

rzeźnia jak nic,no ale cóż... coś czuje że będzie płacz i zgrzytanie zębów ...a na ktorym roku
takie cudenka sie liczy

?
24 lip 23:26
ZKS:
Mogę się tylko tłumaczyć że tego nie miałem haha.

Ale chociaż na przyszłość coś
będzie świtało jak mniej więcej coś takiego się robi.
24 lip 23:34
Use: No ja mam nadzieje że na matmie stosowanej czegos takiego nie bedzie .... chociaz wątpliwa
sprawa ^^
24 lip 23:36
ZKS:
Na pewno coś tam będziesz miał. Mi tam się nawet podobały równania różniczkowe tylko
nie na tym poziomie jakie tutaj przedstawił
Trivial bo na moim kierunku tak rozbudowana
matematyka nie jest potrzebna.
24 lip 23:47
Trivial:
Use, na drugim rzecz jasna.
25 lip 17:01