matematykaszkolna.pl
Fizyka moduł Younga Basiek: Fizyka− Moduł Younga Stalowy drut o dł. 40m wydłużono o 2mm wywołując w nim naprężenie wewnętrzne równe 107
 N 

. Moduł Younga stali z której wykonano drut jest równy ...?
 m2 
Chyba kiedyś to widziałam, ale obecnie nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić nawet ze wzorem. No ale może ktoś inny ma. emotka
17 cze 23:21
Mateusz: Cześć Basiu a własciwie dobry wieczór dnia poprzednbiego można to zrobić korzystając z prawa Hook'a i definicji naprężenia:
 F 
naprężenie oznaczało sie chyba jako ρ wiec ρ=

S 
 Δl 
p= E

a jak wiemy albo i nie wiemy
 l0 
F Δl 

= E

naprężenie masz l0 masz i Δl−przyrost długosci masz wyznaczasz E czyli
S l0 
moduł Younga
18 cze 09:38
Basiek: Mateusz, witaj o poranku w ten piękny poniedziałkowy dzień. Ogromne podziękowania, to oczywiście będzie....
 p*l0 107*40 
E=

=

= 2*1011= 200GPa, co by się zgadzało, bo moduł Younga
 Δl 2*10−3 
dla stali należy do przedziału 190−210 GPa. emotka Czas chyba dowiedzieć się, komu rozdałam zeszyty do fizyki. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam emotka
18 cze 14:28
Mateusz: Ciesze sie że wyszło emotka no piękny poranek w sumie juz popołudnie ale przydałby się jaki wentylator równiez pozdrawiam.
18 cze 14:57
łosiek: Skąd wiemy że ΔI wynosi 2*10−3? Rozumiem, że 2 to długość o którą został wydłużony pręt? Proszę o odpowiedź, jutro sprawdzian a ja nic nie umiem. Patrze na rozwiązane zadanie i dalej nic nie umiem....
31 sty 17:35