| N | ||
. Moduł Younga stali z której wykonano drut jest równy ...? | ||
| m2 |
Chyba kiedyś to widziałam, ale obecnie nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić nawet ze
wzorem. No ale może ktoś inny ma.
można to zrobić korzystając z
prawa Hook'a i definicji naprężenia:
| F | ||
naprężenie oznaczało sie chyba jako ρ wiec ρ= | ||
| S |
| Δl | ||
p= E | a jak wiemy albo i nie wiemy | |
| l0 |
| F | Δl | ||
= E | naprężenie masz l0 masz i Δl−przyrost długosci masz wyznaczasz E czyli | ||
| S | l0 |
Ogromne podziękowania, to
oczywiście będzie....
| p*l0 | 107*40 | |||
E= | = | = 2*1011= 200GPa, co by się zgadzało, bo moduł Younga | ||
| Δl | 2*10−3 |
Czas chyba dowiedzieć się, komu rozdałam zeszyty do fizyki.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
no piękny poranek w sumie juz popołudnie ale przydałby się jaki
wentylator
równiez pozdrawiam.