Wektor. Dowód....
V.Abel: Udowodnij, że jeśli wektor u→+ v→ jest prostopadły do wektora u→− v→, to |u→| = |v→|
Bardzo proszę o pomoc ....
17 cze 22:26
Jozue: u = (x,y)
v = (a,b)
Jeżeli dwa wektory są prostopadłe to ich iloczyn skalaarny jest równy 0
(x+a,y+b)*(x−a,y−b) = 0
(x+a)(x−a)+(y+b)(y−b) = 0
x2 − a2 + y2 − b2 = 0
x2 + y2 = a2 + b2
u2 = v2
u = v
17 cze 22:45
V.Abel: a bez iloczynu skalarnego? ..
19 cze 23:16
Mila:
Pomijam strzałki przy wektorach:
Iloczyn skalarny wektorów (u+v)◯(u−v)=0
po wymnożeniu:
u2−v2=0
u→◯u→=|u|*|u|*cos00=|u|2
|u|2=|v|2
|u|=|v|
21 cze 10:04
V.Abel: Merci beaucoup

czyli bez iloczynu skalarnego raczej nie ?

.. .
21 cze 21:27
Mila: 
Powodzenia.
21 cze 22:21