Cecha podzielności
KATIA: Proszę o pomoc!
Uzasadnij, że suma 8x26+6x25−10x24 jest podzielna przez 17
17 cze 22:12
Mateusz:
Te x−y w zapisie to chyba znak mnozenia
17 cze 22:13
KATIA: TAK
17 cze 22:15
Jozue: 2
3*2
6 + 3*2*2
5 − 5*2*2
4 teraz spróbuj
17 cze 22:16
KATIA: yyy
17 cze 22:17
Jozue: xy*xz = xy+z potem x przed nawias i masz
17 cze 22:18
Mateusz:
No nie yy tylko wyciągnij coś przed nawias
17 cze 22:19
KATIA: mógłbyś to rozpisać?
17 cze 22:19
Jozue: wiesz jaka bedziesz z siebie dumna jak sama zrobisz to zadanie chwile pomysl
17 cze 22:21
Eta:
25(8x*2+6x −5x) = 25*17*x −−− jest podzielna przez 17
17 cze 22:24
KATIA: to mam dla Was jescze jedno chcecie?
17 cze 22:26
KATIA: weźcie mi to rozpiszcie prosze
17 cze 22:31
Mateusz:
No masz rozpisane

w czym problem potem tak jak Eta wyciągneła 2
5 przed nawias i tyle the
end zadania
17 cze 22:35
KATIA: dlaczego jest −5 na końcu nawiasu?
17 cze 22:36
KATIA: da się wyciągnąć przed nawias 24
17 cze 22:38
KATIA: 
?
17 cze 22:38
Eta:
8x*25*2 +6x*25 − 5*x*25= 25*( 16x+6x −5x) = 25* 17x
17 cze 22:43
KATIA: czy można wyciągnąc przed nawias 2
4
17 cze 22:47
KATIA: dzieki wszystkim
17 cze 22:52