Dla jakich wartosci parametru m..
sohigh: Dla jakich wartosci parametru "m" proste :
k : y=3x−2
l : y=(m−2)x+1
sa a)rownolegle i b)prostopadle
prosze o jak najprostsze wytlumaczenie, jak co i z czego

pozdro
17 cze 21:40
luk20: Proste są równoległe jeżeli współczynniki kierunkowe (czyli to co stoi przez x) są takie same,
czyli 3=m−2, zatem m=5, natomiast proste są prostopadłe jeżeli współczynniki są do siebie
| | 1 | | 1 | |
odwrotne i przeciwne np: liczba odwrotna i przeciwna do 3 to − |
| , zatem − |
| =m−2, co |
| | 3 | | 3 | |
17 cze 21:46
Ajtek:
Dwie proste sa równoległe wtedy i tylko wtedy gdy mają takie same współczynniki kierunkowe.
W prostej k wsp. kierunkowy wynosi 3, zas w prostej l (m−2).
W związku z tym co napisałęm wyzej musi zachodzic równość, zatem:
m−2=3 ⇒ m=...
Proste prostopadłe: iloczyn współczynników kierunkowych musi być równy −1, zatem:
3*(m−2)=−1 ⇒ m=...
17 cze 21:46
sohigh: wiec jak mam rozwiazac to zadanie? jesli moge prosic oczywiscie
17 cze 21:53
sohigh: a) 3=5−2
b) 3(5−2)= −1
tak?
17 cze 21:59
luk20: Nie... Obliczyłem ci ile wynosi m w podpunkcie b)
To nie będzie to samo m...
17 cze 22:28