całka
luk20: Obliczyć całkę:
∫sin
2xdx
Tak ogólnie to ja całek nie umiem, w szczególności trygonometrycznych:
| | 1 | |
ale myślę, że może to będzie − |
| cos3x ? |
| | 3 | |
17 cze 21:18
sushi_ gg6397228:
wskazówka
cos 2x= 1− 2sin2 x
wykorzystaj to i policz
17 cze 21:20
pigor: ... 2sin
2x=1−cos2x , więc np.
∫sin
2xdx=
12 ∫(1−cos2x)dx =
12(x−
12sin2x)+C=
14(2x−sin2x)+C . ...
17 cze 21:24
luk20: | | 1 | |
To czemu mój wynik jest zły, bo to jak pigor zrobił to rozumiem, ale pochodna z − |
| cos3x |
| | 3 | |
ile wynosi? Nie sin
2x?
17 cze 21:31
Mila: | | 1 | | 1 | |
(− |
| cos3x)'=− |
| *3cos2x*(−sinx)=cos2xsinx |
| | 3 | | 3 | |
17 cze 22:27