szeregi
Naiwna: wyznacz przedział zbieżności szeregu potęgowego:
mianownik bo cos słabo widac to : 2
n*n
2n
| | e2 | |
Promien zbieznosci wychodzi |
| |
| | 2 | |
| | e2 | | e2 | |
Przedział x∊(− |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
ale odpowiedz w ksiazce jest z domknietymi granicami przedziałów i moje pytanie brzmi jak w tym
przypadku zbadać zbieżność w tych punktach granicznych przedziału?
Z góry dziękuje za odpowiedz
17 cze 21:02
Naiwna: no proooooosze
17 cze 21:20
Naiwna: ?
17 cze 21:33
Krzysiek: wstawiasz za x te graniczne wartości i badasz zbieżnośc takiego szeregu z d'Alemberta
17 cze 21:36
Naiwna: próbowałam ale w d'alembercie wychodzi 1 a wtedy to kryterium jest bezradne
17 cze 21:43
Naiwna: ktos ma moze jakis pomysl?
17 cze 21:55
Godzio: Ja mam
17 cze 22:01
Naiwna: pochwal sie !
17 cze 22:05
Godzio:
Najnormalniej w świecie wstawiasz to do wzoru i badasz czy jest zbieżne czy nie
| (2n)! | | e2n | | e | |
| * |
| = (2n)! * ( |
| )2n |
| 2n * n2n | | 2n | | 2n | |
| | e | | e | | 1 | | 2n | |
limn→∞(2n)!(2n + 1)(2n + 2) * ( |
| )2n * ( |
| )2 * |
| * ( |
| )2n |
| | 2n | | n | | (2n)! | | e | |
| | (2n + 1)(2n + 2) * e2 | |
= |
| = 4e2 > 1 rozbieżny |
| | n2 | |
Tak samo z − będzie
17 cze 22:06
Godzio:
Promień na pewno taki ?
| (2n)! | | 2 * 2n * n2n * n2 | | 1 | |
| * |
| = |
| , a nie |
| 2n * n2n | | (2n)!(2n + 1)(2n + 2) | | 2 | |
17 cze 22:11
Naiwna: to po prostu bylo za proste

dzieki
17 cze 22:11
Naiwna: | | e2 | |
tez mi na poczatku wyszła 1/2 ale w odpowiedziach jest |
| bo tam pod koniec wychodzi ten |
| | 2 | |
taki fajny wzorek na e z tym (1 + 1/b)
b
17 cze 22:13
Godzio:
No właśnie nie wychodzi
17 cze 22:14
Godzio:
Czekaj, zrobię na kartce, bo w przeglądarce nic nie widać na takich szlaczkach
17 cze 22:16
Naiwna: juz Ci to rozpisze
17 cze 22:17
Godzio:
A dobra, dla a
n + 1 mamy: (n + 1)
2n + 2, zawsze o tym zapominam
17 cze 22:20
Godzio:
| | e2 | |
Trochę się zmieni z tym |
| , zaraz rozpisze, bo jak nie wychodzi z d'Alemberta to trzeba |
| | 2 | |
coś innego znaleźć
17 cze 22:20
Naiwna: no wlasnie cos mi nie pasowalo w tym co napisałes
17 cze 22:22
Godzio:
| | e2 | |
Ale z domkniętymi nie może być, bo dla x = |
| nie będzie spełniony warunek konieczny, |
| | 2 | |
czyli granica tego ciągu spod szeregu nie będzie równa zero, przynajmniej wolfram tak mówi
17 cze 22:26
Naiwna: http://i47.tinypic.com/2nm3gc8.jpg − juz zrobilem zdjeccie to wrzucam

w ksiazce jest ewidentnie domknięte z dwóch stron

Ale skoro wolfram tak mówi to moze jest
błąd
17 cze 22:28
Godzio:
| | 2n | |
Oj, proste było, wystarczy wzór Stirlinga: (2n)! ≈ ( |
| )2n√4nπ, zatem mamy: |
| | e | |
| | (2n)!e2n | | | |
∑ |
| ≈ ∑ |
| = ∑√4nπ |
| | 22n * n2n | | (2n)2n | |
A to jest szereg rozbieżny
17 cze 22:30
Naiwna: ładnie to wygląda

a wiec w ksiazce musi byc blad
17 cze 22:33
Naiwna: dzieki Ci wielkie za zaangażowanie

licze ze na kolokwium takiego przykladu nie bedzie

ale
ciekawy sie trafil
17 cze 22:34
Godzio:
Ano ciekawy, tak jakby był stworzony do tego wzorku
17 cze 22:36
Naiwna: gdzie Ty go wgl znalazles ? tak z ciekawosci
17 cze 22:37
Godzio:
Znałem go, ale na necie można znaleźć
17 cze 22:47