matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Mrówka:
Która liczba jest większa: 3
100
− 2
150
czy 3
50
+ 2
75
?
17 cze 21:02
Eta:
B= 3
50
+2
75
A=3
100
−2
150
= (3
50
)
2
− (2
75
)
2
= (3
50
−2
75
)*(3
50
+2
75
) = [(3
2
)
25
−(2
3
)
25
] *(3
50
+2
75
)= (9
25
−8
25
)*(3
50
+2
75
) ponieważ 9
25
− 8
25
>0 to A>B
17 cze 21:23