Szeregi
pigletek: Wyznaczyc promien i przedział zbieznosci szeregów potegowych
n=1∑∞ (2n)!n(3n)! xn
17 cze 20:45
pigletek: slabo widac, to w liczniku (2n)! a w liczniku x(3n)!
17 cze 20:46
pigletek: n(3n)!...
17 cze 20:46
pigletek: .
17 cze 21:25
17 cze 21:37
pigletek: tylko, ze mnie tu myla te silnie
17 cze 22:47
Godzio:
| (2n)! | | (n + 1)(3n)! * (3n + 1)(3n + 2)(3n + 3) | |
| * |
| = |
| n * (3n)! | | (2n)!(2n + 1)(2n + 2) | |
| | (n + 1)(3n + 1)(3n + 2)(3n + 3) | |
= |
| → ∞ |
| | n(2n + 1)(2n + 2) | |
17 cze 22:51
pigletek: rozumiem, ze to wyszlo nieskonczonosc i w tym wypadku r=0?
17 cze 23:17
Godzio:
| | 1 | |
Tutaj już liczyłem postać promienia (jak widać nie ma |
| |
| | | |
17 cze 23:29
pigletek: tylko jak jest taki promien to przedzial <−∞,∞> tak? o srodku w 0
17 cze 23:40
Godzio:
Po prostu przedział zbieżności to R
17 cze 23:44