planimetria
qwe: przekątne trapezu o polu p dzielą go na cztery trójkaty. podstawa dolna jest czterokrotnie
dluzsza o podstawy górnej. oblicz pola kazdego z trojkątów.
AEB ~ CED
k
2=16?
i nie wiem jak reszte....
17 cze 20:15
Mila:
| OC | | 1 | |
| = |
| i ΔCOB oraz ΔBOA mają tę samą wysokość; |
| OA | | 4 | |
S+4S+4S+16S=P
dokończ
17 cze 22:51
qwe: z czego to wynika ze te dwa maja te sama warosc
18 cze 07:25
Artur_z_miasta_Neptuna:

qwe − ponieważ te dwa trójkaty (niebeiski i czerwony) mają to samo pole (taka sama podstawa
|DC| i taka sama wysokość = wysokości trapezu) ... czy po odjęciu pola małego trójkąta DCO,
także będą trójkaty o tych samych polach (stąd ADO i CBO mają takie same pola)
18 cze 09:20