całka
luk20: Obliczyć całkę:
∫xcos2xdx
17 cze 20:10
sushi_ gg6397228:
zapisz to jako cosinus podwojonego kąta i potem 2 razy przez czesci
cos2x= 2cos2 x −1
17 cze 20:18
luk20: A jest jakaś prostsza metoda? Bo nie wiem czy na egzaminie wpadłbym na to
17 cze 20:29
sushi_ gg6397228:
nie da rady, trzeba doprowadzic do prostej funkcji trygonometrycznej
tak samo jak bedzie sin2x −−−> cos 2x= 1− 2sin2x
17 cze 20:31
luk20: Aha, no bo faktycznie, tego nie da się wyliczyć bo wychodzi sinus, potem cosinus i tak w
kółko...
17 cze 20:33
sushi_ gg6397228:
a tutaj wystarczy nawet raz
u=x v' = sin2x
a druga czesc to juz pikus
17 cze 20:35