logarytmy
kejti: uporządkuj od największej do najmniejszej:
9
1/3 ,
1√3 ,
4√27 , (
3√3)
−2
bardzo proszę o wyjaśnienie. to pilne

17 cze 20:00
picia:
zapisz wszystko zeby bylo to samo w podstawie potegi. np
91/3= (32)1/3=32/3
i porownaj wykladniki
17 cze 20:05
kejti: dobrze liczę? :
9
1/3 = (3
2)
1/3 = 3
2/3
4√27 = 27
1/4 = (3
3)
1/4 = 3
3/4
(
3√3)
−2 = (3
1/3)
−2 = 3
−2/3
czyli chyba musi być wspólny mianownik:
3
2/3 =
4412
3
−1/2 = −
4412
3
3/4 =
4512
3
−2/3 = −
4412
4512 ,
4412 , −
4412 , −
4412
rozwiązanie to:
1)
4√27
2) 9
1/3
3)
1√3
4) (
3√3)
−2
może ktoś sprawdzić? Proszę!
17 cze 21:33
kejti: bardzo proszę o sprawdzenie tego! to pilne
17 cze 22:09
picia:
dobrze
17 cze 22:14
kejti: ok, bardzo dziękuję
17 cze 22:15