FUNKCJA KWADRATOWA
Darnokxxx: USTAL, DLA JAKICH WARTOŚCI parametru "m" jeden pierwiastek równania x2+2mx+2m−1=0 jest większy
od 3, a drugi mniejszy od 3
17 cze 19:59
Basia:
Δ = (2m)
2 − 4*1(2m−1) = 4m
2 − 8m + 4 = 4(m
2−2m+1) = 4(m−1)
2
Δ>0 ⇔ m−1≠0 ⇔ m≠1
√Δ = 2|m−1|
czyli dla m>1 mamy
√Δ = 2(m−1)
| | −2m−2(m−1) | | −4m+2 | |
x1 = |
| = |
| = −2m+1 |
| | 2 | | 2 | |
czyli musi być x
1>3
czyli
−2m+1 > 3
−2m > 2
m < −1
sprzeczność bo był badany przypadek m>1
dla m<1 mamy
√Δ = −2(m−1) = −2m+2
czyli musi być x
1>3
czyli
−2m+1 > 3
−2m > 2
m < −1
i to jest odpowiedź do zadania
17 cze 20:06
Darnokxxx: Dziękuje
17 cze 20:14
pigor: ... niech
f(x)=x2+2mx+2m−1 , to warunki zadania spełnia układ
nierówności :
Δ=4m
2−4(2m−1)
>0 i
f(3)=9+6m+2m−1
<0 ⇔ m
2−2m+1>0 i 8m+8<0 ⇔
⇔ (m−1)
2>0 i m+1<0 ⇔ m≠1 i m<−1 ⇔
m<−1 ⇔
m∊(−∞;−1) . ...
17 cze 20:20
Eta:

Można też tak :
Parametr "m" musi spełniać układ warunków
1
o Δ>0
2
o f(3) <0
ad1
o jak podała
Basia Δ>0 m€R\{1}
ad2
o f(3)= 9+6m+2m −1 <0⇒ 8m < −8 ⇒ m<−1
odp: dla
m < −1
17 cze 20:23
Eta:
Echh
pigor 
( zeszło mi, bo rysowałam
17 cze 20:24