ciągi arytmetyczne
anonim: Podaj wzór ogólny ciągu, jeżeli wiadomo, że jest on ciągiem arytmetycznym, w którym :
a3 = 14 S3 = 30
Jak ugryźć to zadanie?
17 cze 19:57
anonim:
17 cze 20:00
sushi_ gg6397228:
zapisz wzór na S3 i wylicz z niego a1
17 cze 20:01
anonim: czyli będzie to wyglądało w ten sposób?
17 cze 20:05
Mat: a3=14→ a3=a1+2r=14, wiec a1=14−2r
S3=(a1+a3)3/2= (14−2r+14)3/2= (14−r)3
wiec mamy: (14−r)3=30→ r=4
wobec tego: a1=6
wzorek:
an=a1+(n−1)r
tak więc: an=6+(n−1)4=4n+2
17 cze 20:05
anonim: skąd się wzięło 3/2 ? Bo albo zgłupiałam albo moja głowa już nie uwzględnia matematyki i
wszystko sie miesza
17 cze 20:11
picia:
skrót zapisu. policz ze swojego wzoru, wyjdzie to samo
17 cze 20:13
anonim: Dobra dziękuję wam

17 cze 20:14