Mrówka: Wyznacz liczbę trzycyfrową, która jest 12 razy większa od sumy swoich cyfr
17 cze 19:56
picia:
108
17 cze 19:59
Basia:
czyli muszą to być liczby podzielne przez 12 czyli postaci 12*n
12n≥100
n ≥ 813
12n≤999
n ≤ 8313
ale dodatkowo n to suma cyfr czyli n≤9+9+9 = 27
czyli n = 9; 10; 11;....;27
no to nie ma ich tak dużo tylko 19 można sprawdzić czy jeszcze jakaś oprócz 108 ten warunek
spełnia
można próbować to policzyć
ale to chyba nie jest takie całkiem proste
17 cze 20:22
Eta:
100x+10y+x = 12(x+y+z)
prawa strona podzielna przez 3 to suma x+y+z też podzielna przez 3
czyli prawa strona jest też podzielna przez 9
to suma cyfr x+y+z może być : 9 lub 18 lub maksymalnie 27
czyli mamy 12*9= 108 lub 18*9= 216 lub 27*9= 324
Odp: trzy takie liczby 108, 216, i 324 spełniają warunki zadania
17 cze 20:46
pigor: ... a ja do tej liczby doszedłem tak : niech
?=xyz=100x+10y+z , to
z warunków zadania
100x+10y+z=12(x+y+z) ⇔ 88x−2y−11z=0 ⇔ 44x−y=11
z2 ⇒
⇒ z∊{2,4,6,8} ⇒ tylko dla z=8 równanie 44x−y=44 i
x=1 i
y=0 ma sens.
17 cze 20:47
pigor: ...
Eta bardzo ładnie, a ja niestety poprzestałem tylko na z=8 nie wiem dlaczego
17 cze 20:49
Eta:
No dobrze masz
pigor jest tylko jedna taka liczba
108
bo 216 i 324 nie spełnia warunków zadania

( niedopatrzenie z mojej strony )
17 cze 20:53
picia:
17 cze 21:00
pigor: ...

no tak
17 cze 21:15
Eta:
17 cze 21:16