Podaj wzór funkcji
lilka: Podaj wzor funkcji wiedząc, że jej wykres spełnia jednocześnie trzy warunki:
1. jest wynikiem przesunięcia wykresu funkcji y=ax wzdłuż jednej z osi ukł. współrz.
2. ma asymptotę y= −3
3. przechodzi przez punkt A= (2, 13)
17 cze 19:50
sushi_ gg6397228:
odnosnie 2. wiec mamy y= ax −3
odnosnie 3. podstaw do wzoru podanego w "2"
17 cze 19:52
lilka: y= 4x −3 taki powinien wyjść wzór?
17 cze 19:58
sushi_ gg6397228:
tak
17 cze 20:02
lilka: Dziękuję bardzo za pomoc!
17 cze 21:44